Εκταμίευση της 6ης δόσης μετά την ψήφιση των νέων μέτρων

Να εκταμιευθεί η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ ανάβει η έκθεση της τρόικας, σχέδιο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα. Ωστόσο, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η δυναμική του χρέους παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική και το χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολλά ακόμα χρόνια.

Στην έκθεση διαπιστώνονται ακόμα σημαντικές καθυστερήσεις στο σκέλος της εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Επίσης αναθεωρούνται προς τα πάνω οι εκτιμήσεις για την ύφεση που υπολογίζεται το τρέχον έτος στο 5,5% και το 2012 στο 2,8%, υψηλότερα

από τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού.
«Αν η δημοσιονομική προσαρμογή και οι στόχοι για τις ιδιωτικοποιήσεις τηρηθούν, και η ανάπτυξη ανταποκρίνεται στις δομικές μεταρρυθμίσεις, τότε το χρέος μπορεί να αρχίσει να υποχωρεί από το 2013 και μετά», σημειώνεται στο προσχέδιο της έκθεσης.

«Σε σύγκριση με τις προοπτικές που υπήρχαν πριν από λίγους μήνες, η βιωσιμότητα του χρέους έχει επιδεινωθεί, δεδομένων των καθυστερήσεων στην ανάκαμψη, τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και λόγω της προοπτικής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», αναφέρεται.

«Οι υπηρεσίες της Κομισιόν (της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ) προτείνουν η αποδέσμευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Μόλις νομοθετηθούν τα συμφωνηθέντα μέτρα αναφορικά με τη δημοσιονομική εξυγίανση, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση», επισημαίνεται.

Η καταβολή των 8 δισ. ευρώ μπορεί να γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Bουλή.

Στην έκθεση που ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ σημειώνεται ότι το κομμάτι για τη βιωσιμότητα του χρέους θα οριστικοποιηθεί σύντομα και θα περιληφθεί στην τελική εκδοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα