Η ισπανική συμφωνία ενισχύει τις αγορές και το ευρώ

Με μεγάλη άνοδο υποδέχονται οι αγορές και το ευρώ την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να δοθεί στην Ισπανία δάνειο έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Το ευρώ αυξήθηκε κατά περίπου 1% έναντι του δολαρίου και η τιμή του έφτασε το 1.2640 ενώ είναι ενδεικτικό ότι το χρηματιστήριο του Τόκιο άνοιξε με άνοδο 1,81%. Λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών, ο δείκτης Nikkei 225 κέρδιζε 152,88 μονάδες, φτάνοντας στις 8.612,14 μονάδες.

Παράλληλα, με άνοδο 2,29% άνοιξε και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

λαμβάνοντας θετικά τα μηνύματα μετά την συμφωνία για την ευρωπαϊκή βοήθεια που δόθηκε στις ισπανικές τράπεζες. Έτσι, ο κύριος δείκτης του χρηματιστηρίου ο Hang Seng κέρδισε μέσα σε λίγα λεπτά από το άνοιγμά του 424,49 μονάδες για να φτάσει στις 18,926.83 μονάδες.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ εξήρε τη συμφωνία ως ένα απτό βήμα προς τη δημοσιονομική ένωση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αντοχή της ζώνης του ευρώ. Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, επεσήμανε ότι το ύψος της προτεινόμενης επιδότησης της αναλογεί με τις ανάγκες που είχε προσδιορίσει το Σάββατο το Διεθνές Ταμείο

Παρά την εμφανή ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ευρώπη, ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ζου Γκουναγκιάο παρουσιάστηκαν εμφανώς αισιόδοξοι ότι οι Ευρωπαίοι θα καταφέρουν να ελέγξουν τα προβλήματά τους. Πιστεύουμε ακράδαντα – είπε – ότι η Ευρώπη έχει τη σοφία και την ικανότητα να διαχειριστεί τα προβλήματά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα