Γαλλία: νικητές του α' γύρου των βουλευτικών εκλογων οι Σοσιαλιστές

Με ποσοστό μεγαλύτερο του 46%, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι αναδεικνύονται νικητές του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, οι οποίοι αναμένεται να κατακτήσουν τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση, μετά το δεύτερο γύρο της 17ης Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η επικράτηση των Σοσιαλιστών έναντι του κεντροδεξιού UMP, το οποίο συγκέντρωσε το 34% των ψήφων, αναμένεται να

αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την έκταση των μεταρρυθμίσεων που θα λάβει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εκτιμάται ότι θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμα του.
Αρκετά μεγάλο ήταν το ποσοστό της αποχής στις συγκεκριμένες εκλογές, το οποίο άγγιξε το 43%.
Συνολικά, 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέγουν αντιπροσώπους για την Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.
«Έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα σήμερα, όμως πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση για το δεύτερο γύρο» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, από την πλευρά του κάλεσε τους Γάλλους να εξασφαλίσουν σε εκείνον και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μια πλειοψηφία «ευρεία, στέρεη και συγκροτημένη» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Εν τω μεταξύ, σημαντική νίκη στην πόλη Ενάν-Μπομόν του γαλλικού βορρά πέτυχε το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου (FN) κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό μεγαλύτερο από 42% των ψήφων αφήνοντας στη δεύτερη θέση των αντίπαλό της των Σοσιαλιστών.

Η εξέλιξη αυτή στον γαλλικό βορά αποτελεί ένα δυνατό πολιτικό χαστούκι για τον ηγέτη της γαλλικής αριστεράς Μελανσόν, ο οποίος εξελέγη τρίτος και δεν θα συμμετέχει στις εκλογές της Κυριακής.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων CSA, οι Σοσιαλιστές αναμένεται να κερδίσουν 283 ως 329 έδρες από τις συνολικά 577 της Εθνοσυνέλευσης και οι Πράσινοι 12 ως 18, γεγονός που δίνει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ολάντ τη δυνατότητα να συγκεντρώσει τις 289 έδρες που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.
Η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) αναμένεται να κερδίσει 210 ως 263 έδρες και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο έως τρεις έδρες, σύμφωνα και πάλι με το CSA. Ανάλογα είναι τα ευρήματα του exit poll του ινστιτούτου Ipsos.

πηγή: tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα