«Έκλεισε» η συμφωνία για το PSI, εν αναμονή των υπογραφών για το νέο δάνειο

Το βασικό πλαίσιο της ανοικτής δημόσιας πρόσκλησης προς τους πιστωτές της Ελλάδας να συμμετάσχουν εθελοντικά στο PSI συζητήθηκε χθες το βράδυ, στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της οποίας έκλεισαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ανταλλαγή των ομολόγων.

Ο Τσαρλς Νταλάρα

αναχώρησε για το Παρίσι, όπου θα συνεχίσει τις επαφές με πιστωτές, προκειμένου να τους πείσει να συμμετάσχουν στο PSI.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε το βασικό πλαίσιο της ανοικτής δημόσιας πρόσκλησης, που θα απευθυνθεί την προσεχή Δευτέρα ή το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου προς τους πιστωτές της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να συμμετάσχουν εθελοντικά στην ανταλλαγή των ομολόγων, εφόσον ολοκληρωθεί η υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Γιόζεφ Άκερμαν, ο Τσαρλς Νταλάρα και ο Ζαν Λεμιέρ της BNP Paribas.

Διαπιστώθηκε η ετοιμότητα για τη δρομολόγηση της τελικής διαδικασίας σχετικά με την ανταλλαγή των ομολόγων, ενώ συζητήθηκε και ο χειρισμός της ρήτρας συλλογικής δράσης των πιστωτών (CACs), στην περίπτωση που η εθελοντική συμμετοχή είναι πάνω από το 50%, αλλά μακριά από το στόχο του 100%.

Η διάταξη, που θα δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα να επεκτείνει σε όλους τους κατόχους των ομολόγων το πλαίσιο του PSI, θα νομοθετηθεί σύντομα, αλλά θα εξεταστεί η ενεργοποίησή της στις αρχές του Μαρτίου, όταν θα έχει λήξει η προθεσμία για την απάντηση των πιστωτών στη δημόσια πρόσκληση και η εθελοντική συμμετοχή υπολείπεται του στόχου.

Σύμφωνα με το IIF, «οι επαφές με την ελληνική κυβέρνηση για την ανταλλαγή των ομολόγων και τα μέτρα που θα καταστήσουν την οικονομία της χώρας ανταγωνιστική ήταν εποικοδομητική», κάτι το οποίο σημαίνει ότι συζητήθηκε και η πορεία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για το νέο πρόγραμμα.

Κεντρικός στόχος του PSI είναι η μείωση του δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, στόχος που επιτυγχάνεται με τη διαγραφή του 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, αξίας 206 δισ. ευρώ. Στους κατόχους των συγκεκριμένων τίτλων θα δοθούν νέα ομόλογα στο 35% της ονομαστικής αξίας των αρχικών ομολόγων και το 15% σε μετρητά.

Το μέσο σταθμικό επιτόκιο των νέων τίτλων θα είναι μεταξύ 3,6% και 3,75% (από 4,8%, που είναι το μέσο επιτόκιο των υφιστάμενων ομολόγων).

Keywords
Τυχαία Θέματα