Δάνεια 150 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη για την ενίσχυση της «δύναμης πυρός» του ΔΝΤ

Στην ενίσχυση κατά 150 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, με στόχο την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, με τη Βρετανία ωστόσο να εγείρει ενστάσεις για τη συνεισφορά της.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η προώθηση της εξειδίκευσης και εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά συγκεκριμένα στα διμερή δάνεια των κρατών – μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το ΔΝΤ, επιβεβαιώθηκε, όπως ανέφεραν πηγές, η βούληση να αυξηθούν κατά 200 δισ. ευρώ τα συνολικά κεφάλαια που διατίθενται για την ανάσχεση της κρίσης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας πάντως, το Λονδίνο κατέστησε σαφές ότι δεν θα συμμετάσχει στο σχέδιο για την αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το Reuters, και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, ο οποίος ανέφερε ότι η Βρετανία επιθυμεί να συζητηθεί το θέμα στο πλαίσιο του G20.

Όπως διευκρίνισε στο μεταξύ το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, στους δανειστές του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνονται τα κράτη – μέλη που είναι εντεταγμένα σε προγράμματα στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα της οριστικοποίησης της νέας συνθήκης για το ESM, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της υπογραφής του τελικού κειμένου, της κύρωσης και θέσης σε ισχύ της συνθήκης αυτής κατά τις συνταγματικές διαδικασίες των κρατών – μελών και της σχέσης της νέας συνθήκης για το ESM με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δάνεια 150, Ευρωζώνη, ΔΝΤ,daneia 150, evrozoni, dnt