Επενδύοντας σε έναν καινούριο κόσμο

Οι απειλές των οίκων αξιολόγησης και το ευρώ, που σε λίγο καιρό μπορεί να μην υπάρχει…

Η Ευρωζώνη έχει αποτύχει να παραγάγει ένα αξιόπιστο φάρμακο για την ασθένειά της. Την ίδια στιγμή, οι παροικούντες την ευρωπαϊκή Ιερουσαλήμ υποστηρίζουν πως εάν οι κυβερνήσεις συνεχίσουν την ίδια πολιτική, σε λίγο καιρό το ευρώ δεν θα υπάρχει. Εν μέσω αυτού του σκηνικού, οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν θεούς και δαίμονες με υποβάθμιση, λόγω των οικονομικών δυσμενών προοπτικών της Ευρωζώνης και των ανεξέλεγκτων διαστάσεων που λαμβάνει η κρίση χρέους.

Πλέον στο μικροσκόπιο των οίκων έχουν μπει και

οι χώρες με την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ, με επίκεντρο την Γαλλία. Οι αναλυτές πιστεύουν πως το «ΑΑ+» φαίνεται πως είναι πλέον το νέο ταβάνι στην ευρωζώνη. Η Standard & Poor’s, που υποβάθμισε το καλοκαίρι την αμερικανική οικονομία, προειδοποίησε τις εναπομείνασες έξι ευρωπαϊκές χώρες με αξιολόγηση «ΑΑΑ» -Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο- ότι μπορεί σύντομα να υποβαθμιστούν.

Αλλά και η Fitch έβαλε στον προθάλαμο υποβάθμισης τη Γαλλία, αλλά και τις έξι ακόμη οικονομίες (Βέλγιο, Ισπανία, Σλοβενία, Ιταλία, Ιρλανδία, Κύπρο) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι θα σημαίνει όμως για τους επενδυτές υποβάθμιση μία χώρας με άριστη αξιολόγηση; Σύμφωνα με τους οικονομολόγους η υποβάθμιση θα αποτυπώνει το οφθαλμοφανές: ότι πλέον δεν υπάρχει στην ευρωζώνη τοποθέτηση μηδενικού κινδύνου. Ωστόσο οι κυβερνήσεις με αξιολόγηση «ΑΑ+» θα έχουν τους πιο ασφαλείς τίτλους εντός ευρωζώνης. Παράλληλα, θα έχουν ελάχιστο ανταγωνισμό από άλλες χώρες, καθώς η Βρετανία, είναι η επόμενη οικονομία με αξιολόγηση «ΑΑΑ», γεγονός που προκαλεί εντύπωση δεδομένων των οικονομικών της προβλημάτων.

«Το ΑΑ είναι το νέο ΑΑΑ», εξηγούν οι αναλυτές. Έτσι, τυχόν υποβάθμιση της Γερμανίας θα μπορούσε να έχει μόνο μικρές επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού της. Σημειώνεται ότι στις 7 Νοεμβρίου, το EFSF πούλησε 10ετή ομόλογά του, με απόδοση 3,59%. Την ίδια ημέρα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς στην αγορά κυμαινόταν στο 1,79%.

Το πρόβλημα είναι ότι η τυχόν υποβάθμιση της αξιολόγησης μόνο μιας από τις χώρες που συνεισφέρουν περισσότερο στο EFSF, όπως για παράδειγμα της Γαλλίας, θα προκαλούσε σημαντική μείωση των κεφαλαίων που μπορεί να δανειστεί ο μηχανισμός. Ειδικά εάν θέλει να διατηρήσει τη δική του αξιολόγηση ΑΑΑ. Υπολογίζεται ότι το EFSF θα έχανε το 20% της δύναμης πυρός του, εάν υποβαθμιζόταν η Γαλλία.

Από την άλλη πλευρά, δεν θα υπάρξουν τραγικές συνέπειες για τον EFSF εάν η S&P υλοποιήσει την απειλή της και υποβαθμίσει 15 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνη. Φυσικά θα έχανε το ΑΑΑ, ωστόσο η αύξηση του κόστους δανεισμού του EFSF θα ήταν σχετικά μικρή και δεν θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για τις χώρες που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό διάσωσης. Και αυτό διότι χωρίς τη βοήθειά του, θα έπρεπε να πληρώσουν διψήφιες αποδόσεις για να δανειστούν.

Απολαμβάνοντας τις εγγυήσεις των χωρών μελών της Ευρωζώνης (έξι εκ των οποίων αξιολογούνται ακόμα με ΑΑΑ), το EFSF μπορεί ν

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επενδύοντας,ependyontas