Υπ. Υγείας: Η προσφορά της Μαίας στην κυπριακή κοινωνία είναι ανεκτίμητη

15:56 7/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

To Υπουργείο Υγείας παρά τους οικονομικούς περιορισμούς υποστηρίζει και συμβάλει στη συνεχή αναβάθμιση των επιπέδων φροντίδας υγείας προς τους πολίτες κάθε ηλικίας, αλλά και προς τη γυναίκα, που αποτελεί τον πυρήνα της οικογένειας και κατ ΄ επέκταση της κοινωνίας, είπε ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης.

Σε χαιρετισμό του στην «4η Επιστημονική Ημερίδα Μαιευτικής», ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η προσφορά της Μαίας στην

Κύπρια γυναίκα, στην οικογένεια και κατά επέκταση στην κυπριακή κοινωνία είναι ανεκτίμητη και εκτιμάται τα μέγιστα η συμβολή της στη διατήρηση της δημόσιας υγείας.

“Μια από τις πιο ιερές , φυσικές , γεμάτες ενέργεια εμπειρίες μιας γυναίκας είναι η στιγμή της γέννησης του παιδιού της. Μια εμπειρία μοναδική που βιώνει η γυναίκα. Η μαία είναι το πρώτο πρόσωπο που συναντά ο κάθε άνθρωπος με τον ερχομό του στη ζωή. Η προσέγγιση της μαίας στη γέννηση ως μια φυσιολογική και ψυχοκοινωνική διαδικασία βελτιστοποιεί την εμπειρία της γυναίκας για τη γέννηση. Τη βοηθά να ετοιμαστεί για τη μητρότητα και να παρέχει στο μωρό της την καλύτερη δυνατή σωματική και ψυχική υγεία”, είπε ο κ. Πετρίδης.

Γνωρίζοντας την τεράστια σημασία της ενδομήτριας ζωής και της περιγεννητικής περιόδου στη μελλοντική σωματική και ψυχική υγεία κάθε ατόμου, συνέχισε, εκτιμούμε περισσότερο τη σημαντική συμβολή των Μαιών για την υγεία των μελλοντικών γενεών.

Η Μαία, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, είναι το πρόσωπο κλειδί στην παροχή υπηρεσιών υγείας για ασφαλή, υγιή μητρότητα.

Η εκτίμηση της πολιτείας προς όλες τις Μαίες, είπε, είναι δεδομένη και η υποστήριξη για τη διασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη διεκπεραίωση του τόσο σημαντικού έργου τους είναι επιβεβλημένη.

Ο Υπουργός συγχάρηκε θερμά την Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών για τις προσπάθειες τους τόσο για την αναβάθμιση όσο και την επέκταση των γνώσεων σας όσον αφορά τη βελτίωση της μαιευτικής φροντίδας μέσω των εξειδικευμένων ημερίδων καθώς επίσης για τον αμέριστο ζήλο με τον οποίο επιτελούν τα καθήκοντα τους.

Οι κύπριες μαίες επιλέγοντας το θέμα « Βελτίωση της παρεχόμενης Μαιευτικής Φροντίδας», είπε ο κ. Πετρίδης, δείχνουν για μια ακόμη φορά τον επαγγελματισμό τους και την ευθύνη που έχουν στις προσφερόμενες υπηρεσίες που σχετίζονται με την υγεία της γυναίκας τόσο στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό αλλά και σε όλα τα στάδια της ζωής της.

Καταλήγοντας ο Υπουργός ανέφερε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της μαίας στη αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που προκαλεί ντόμινο αντίστοιχων αντιδράσεων σε διεθνές επίπεδο αλλά και που επηρεάζει σφαιρικά τα άτομα οικογένειες και κοινότητες, καλεί όλες τις Μαίες να συνεργαστούν για επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων 4,5 και 6 της Χιλιετίας μέχρι το 2015. Οι στόχοι αυτοί μεταξύ άλλων είναι η μείωση της φτώχιας και της πείνας, ο έλεγχος των ασθενειών, η διασφάλιση του δικαιώματος στη πρόσβαση όλων των γυναικών σε αναπαραγωγική φροντίδα υγείας.

Keywords
Αναζητήσεις
προσφορά της μαίας
Τυχαία Θέματα