Μ. Γιωργάλλας: Η επιβεβαιωτική γεώτρηση ανοίγει τον δρόμο για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων

15:50 7/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η έναρξη εργασιών για την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο Αφροδίτη, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας, σηματοδοτεί την πορεία για την τελική πιστοποίηση της ποσότητας, της ποιότητας και της αξίας του φυσικού αερίου που υπάρχει στο οικόπεδο Αφροδίτη.

Η ολοκλήρωση αυτής της φάσης, ανέφερε, θα ανοίξει τον δρόμο για οικονομική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που θα πιστοποιηθούν.

“Αυτό θα ήταν φιλί ζωής για την πληγωμένη οικονομία της Κύπρου”, σημείωσε προσθέτοντας

ότι “τα ενεργειακά δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί στη γειτονία μας επιτρέπουν στην Κυπριακή Δημοκρατία να ελπίζει σε οικονομικά στηρίγματα για να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά ιδιαίτερα επιτρέπουν στην πατρίδα μας να ευθυγραμμίσει τα συμφέροντα της με αυτά που έχουν ισχυρές χώρες στην περιοχή μας”.

Είπε ότι τα οφέλη από τον θαλάσσιο πλούτο στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι μόνο οικονομικά, πρώτιστα είναι πολιτικά.

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Γιωργάλλας, μπορούμε να πείσουμε όλους του εμπλεκόμενους στην περιοχή μας ότι η ασφαλής εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και η διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο διέρχονται μέσα από τη σταθερότητα στην Κύπρο που θα την εξασφαλίσει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό.

“Η όποια κακή λύση θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση και θα αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται στη γειτονία μας”, κατέληξε ο κ. Γιωργάλλας.

Δηλώσεις ΥΠΟΙΚ για τους τραπεζικούς περιορισμούς

———————-

Η διαπίστωση του Υπουργού Οικονομικών ότι ουσιαστικά υπάρχει απροθυμία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για συντόμευση του χρόνου άρσης των τραπεζικών περιορισμών στην Κύπρο, προκαλεί ανησυχία, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας.

Είναι γεγονός, σημείωσε, ότι η σταδιακή άρση των περιορισμών καθυστερεί δραματικά και η συνέχιση τους στραγγαλίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα και ακυρώνει την προοπτική για ανατροφοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Προέκταση όλων αυτών, συνέχισε, είναι η αύξηση της ανεργίας και η διαιώνιση της ύφεσης.

“Καλούμε την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών να εντείνουν τις παρεμβάσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε οι περιορισμοί και τα μέτρα να περιοριστούν στα απολύτως αναγκαία. Ιδιαίτερα όμως επιβάλλεται να εξευρεθούν λύσεις που θα περιορίσουν την εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό”, σημείωσε.

Το γεγονός, ανέφερε, ότι μόνο τον Απρίλιο έφυγαν από τις κυπριακές τράπεζες προς το εξωτερικό 6,34 δισεκατομμύρια καταθέσεις, αποτελεί καμπανάκι κινδύνου.

Είπε πως οι καταθέτες για να αφήσουν τα κεφάλαια τους στην Κύπρο χρειάζονται αξιοπιστία, σοβαρότητα και έμπρακτες εγγυήσεις ασφάλειας και όχι περιορισμούς.

Διορισμός Καϊκίτη

——————

Τα σκανδαλώδη γεγονότα με τον διορισμό του κ. Καϊκίτη, μόνο ανησυχία και αγανάκτηση προκαλούν κι αυτό το παιχνίδι επικράτησης που επιχειρούν ο κύριος Δημητριάδης και το ΑΚΕΛ εναντίον της Κυβέρνησης ζημιώνει τον τόπο, δήλωσε ο κ. Γιωργάλλας.

Σημείωσε ότι οφείλουν όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούν στον κοινό στόχο που είναι η έξοδος από τη σημερινή κρίση.

Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε ότι “ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να κατανοήσει επιτέλους ότι αποτελεί θεσμό του Κράτους και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Κυβέρνησης της δεν αποτελούν αντίπαλο στρατόπεδο”

Το ΑΚΕΛ πρέπει να σοβαρευτεί και να κατανοήσει ότι ως αντιπολίτευση έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει, σημείωσε προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση με τις αποφάσεις και ενέργειες της, οφείλει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς – αυτό απαιτούν οι κρίσιμοι καιροί που περνά η Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα