Ικανοποίηση από ΔΗΣΥ και Οικολόγους για ανάκληση του διορισμού Καϊκίτη

15:16 7/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

ΔΗΣΥ και Οικολόγοι δηλώνουν ικανοποίηση από τις εξηγήσεις που έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναφορικά με το διορισμό του Λάμπρο Καϊκίτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, στις 20 Φεβρουαρίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου σε δήλωση στη Βουλή, είπε ότι μετά την αιφνίδια πληροφόρηση ότι υπήρχε αφανής πρόσθετος διοικητικός σύμβουλος στην Κεντρική Τράπεζα

ο ΔΗΣΥ ζήτησε «από χθες να διασαφηνιστεί πλήρως το θέμα όχι μόνο γιατί εκφράζει έντονη αντίδραση στις ενέργειες που έκανε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις τελευταίες μέρες της τυπική θητείας, αλλά και επειδή είναι μεγάλης σημασίας τα θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας».

«Η κατάσταση να μην γνωρίζουμε πόσα είναι τα μέλη του ΔΣ, εάν υπάρχει ΔΣ και ερωτήματα αναφορικά με το χρόνο και τρόπο διορισμού κάποιων στο ΔΣ, σε συνδυασμό με τον ακροβατικό και ακυρωμένο διορισμό υποδιοικητή με κατάχρηση του δικαίου της ανάγκης, δημιουργούν πλαίσιο ασάφειας, επιπολαιότητας και κάποιας αβεβαιότητας που δεν συνάδει με το πολύ σοβαρό έργο που έχει να επιτελέσει η Κεντρική Τράπεζα», συνέχισε ο κ. Προδρόμου προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ, επιμένει και στέκει στις αρχές της χρηστής διοίκησης, σε μια σοβαρή οικονομική διακυβέρνηση, η οποία περνά πρώτα από όλα από την αποκατάσταση της λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας ως ενός υψηλού επιπέδου ανεξάρτητου τεχνοκρατικού οργανισμού που θα αφοσιωθεί στην προστασία της θεσμικής τάξης στο τραπεζικό σύστημα στη χώρα».

Την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών να ανακαλέσει το διορισμό χαιρέτησε και ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, με δήλωση του στη Βουλή.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε επίσης ότι οι υποδείξεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για σεβασμό της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας προκαλούν οργή και διατύπωσε τη θέση ότι ο κ. Ντράγκι δεν νομιμοποιείται να μιλά για ανεξαρτησία ότι ο ίδιος, οι όμοιοι του και στα όργανα που αντιπροσωπεύει δεν σεβάστηκαν την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Περδίκης διατύπωσε επίσης την άποψη ότι η επιστολή του κ. Ντράγκι δεν απαγορεύει στη Βουλή να προχωρήσει και να ψηφίσει στην επόμενη συνεδρίαση της το νόμο για την αύξηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας και τον καθορισμό δυο “εκτελεστικών” μελών και κάλεσε τη Βουλή και την Κυβέρνηση να προχωρήσουν αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα