Υπ. Συγκοινωνιών: Ανεκμετάλλευτος πόρος οι νέοι επιστήμονες της Κύπρου

16:57 2/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης και των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοεί τις δυνατότητες του ανθρωπίνου κεφαλαίου της, το οποίο μπορεί να βοηθήσει να επιτευχθεί μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών, Τάσος Μητσόπουλος, στο εργαστήριο “Τεχνολογίες της Πληροφορίας στο πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 – Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Κύπρο», που διοργανώθηκε

από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Πιστεύω ότι σε μια χώρα όπως η Κύπρος, όπου υπάρχει μια πληθώρα νέων και ταλαντούχων επιστημόνων στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας, ένας σημαντικός πόρος για την οικονομική ανάπτυξη παραμένει ανεκμετάλλευτος», είπε.

Ο κ. Μητσόπουλος επεσήμανε ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, με πάνω από € 70 δισεκατομμύρια, για την έρευνα και την καινοτομία, μπορεί να συμβάλει στην πλήρη αξιοποίηση αυτού του πόρου και να δημιουργήσει νέα γνώση προς όφελος της κοινωνίας στο σύνολό της και για την διασφάλιση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Η ΕΕ, πρόσθεσε, πιστεύει ακράδαντα ότι αυτό το νέο πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία είναι μέρος της προσπάθειας δημιουργίας προϋποθέσεων για τη νέα ανάπτυξη και απασχόληση στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας το σύνολο της υφιστάμενης χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας για να την διοχετεύσει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας καινοτομίας, από τη βασική έρευνα έως την αφομοίωσή της στην αγορά, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της « Ένωσης Καινοτομίας ».

Ο κ. Μητσόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου για την Ψηφιακή Στρατηγική της Κύπρου.

Η ψηφιακή στρατηγική της Κυβέρνησης, είπε, περιλαμβάνει την ψηφιακή επιχειρηματικότητα και τον ψηφιακό Εκσυγχρονισμό του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, με την παροχή αποτελεσματικών και αποδοτικών ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών, προσβάσιμων σε όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της υγείας.

Όπως είπε, η ψηφιακή επιχειρηματικότητα είναι πολύ σημαντική δεδομένου ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Κύπρου και θα πρέπει να ενισχυιθούν με ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης για τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και την προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, αυξάνοντας σημαντικά τον κύκλο εργασιών τους.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα και η παροχή ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών θα διαδραματίσουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων και ευρυζωνικών εφαρμογών και υπηρεσιών.

Πρόσθεσε ότι τα ευρυζωνικά δίκτυα για την επίτευξη υψηλών ταχυτήτων είναι η βάση για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και δεν μπορούν να προσφερθούν χωρίς υπηρεσίες υποδομής. Είπε επίσης ότι ο στόχος του Υπουργείου για αύξηση της ευρυζωνικής κάλυψης σε ολόκληρη την Κύπρο, προχωρεί.

Ο Υπουργός τόνισε, ότι ο πρώτος εθνικός στόχος της παγκύπριας ευρυζωνικής κάλυψης με ταχύτητα 2 Mbps έχει ήδη επιτευχθεί, και μέχρι το 2017, αναμένεται να επιτευχθεί ο δεύτερος εθνικός στόχος της καθολικής ευρυζωνικής πρόσβασης σε ταχύτητες των 30 Mbps

“Κοιτάζοντας μπροστά, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια πιο εστιασμένη προσέγγιση για αξιοποίηση των περιορισμένων οικονομικών πόρων, προς περισσότερη εξειδίκευση, αύξηση της συμμετοχής των ΜΜΕ στις δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας και δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για ερευνητική σταδιοδρομία, με την αξιοποίηση της μεγάλης ομάδας ταλαντούχων, υψηλά καταρτισμένων νέων, γεφυρώνοντας έτσι το χάσμα ανάμεσα στην ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα », είπε.

Πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την προώθηση νέου τρόπου σκέψης, την αναζήτηση νέων δυνατοτήτων και την απελευθέρωση του δημιουργικού δυναμικού της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα