Νομική επέκταση και εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων εξέτασε η Κοιν. Επιτροπή Εργασίας

16:52 2/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα της νομοθετικής επέκτασης και εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής εξήγησε πως σκοπός της σχετικής πρότασης νόμου είναι να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση μεταξύ των εργαζομένων αλλά και μεταξύ των ίδιων των εργοδοτών λαμβάνοντας υπόψη και τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία και την αγορά εργασίας όπου κάποιοι εργοδότες εκμεταλλεύονται την ύπαρξη πολλών ανέργων με αποτέλεσμα να συμπιέζονται οι μισθοί και να υπάρχει εκμετάλλευση των εργαζομένων.

“Εκτιμούμε

ότι η πρόταση αυτή θα δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας όταν και εφόσον κρίνει αναγκαίο να επεκτείνει με διάταγμα την ισχύ αυτών των συμβάσεων έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία και ίση μεταχείριση” εξήγησε, υποδεικνύοντας πως μια τέτοια ρύθμιση δεν θα επηρεάσει το μέχρι σήμερα επιτυχημένο μοντέλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

“Η συγκεκριμένη νομοθεσία θα ξεκινά μετά τη συνομολόγηση των συλλογικών συμβάσεων και σε μια προσπάθεια αυτά που έχουν συμφωνηθεί να μπορούν να εφαρμοστούν” σημείωσε.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε ότι δεν είναι εύκολο αυτή τη συλλογική σύμβαση η οποία αποφασίστηκε σε μία συγκεκριμένη επιχείρηση μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου, «εμείς ως Βουλή να την γενικεύσουμε, να την επιβάλουμε σε όλα τα επαγγέλματα του ιδίου τομέα ή παρόμοιου τομέα».

Keywords
Τυχαία Θέματα