Υπέρ της έμφασης στον τομέα της υγείας για νέες θέσεις εργασίας ο Πισσαρίδης

16:03 6/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Κύπριος Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης τόνισε την Πέμπτη ότι ο τομέας της υγείας θα είναι ίσως ο σημαντικότερος σε ό,τι αφορά στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.

Ο κ. Πισσαρίδης, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής σε συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες με θέμα την πολιτική της ΕΕ για την απασχόληση, σημείωσε ότι ο τομέας της υγείας θα είναι ίσως ο πλέον σημαντικός στην Ευρώπη στο μέλλον, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Παράλληλα, αναφερόμενος

στην ανεργία στην Ελλάδα και τη μετανάστευση κυρίως των νέων για εξεύρεση εργασίας, είπε ότι η χώρα χρειάζεται ξένες επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας.

Το συνέδριο, που πραγματοποιείται το διήμερο 6 και 7 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, χαιρέτισαν επίσης ο Πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο ΓΓ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Χοσέ Ανχελ Γκουρία. Αύριο θα παραστεί στο συνέδριο και η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Στην ομιλία του, ο κ. Πισσαρίδης υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερη  ελαστικότητα εκ μέρους των ίδιων των εργοδοτών, προκειμένου να εξέλθει η οικονομία από την ύφεση και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Εδωσε ως παραδείγματα τη Γερμανία και τη Βρετανία, όπου, όπως ανέφερε, η αγορά εργασίας είναι πιο ευέλικτη και φαίνεται να αντιμετωπίζει καλύτερα την κρίση.

«Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Πισσαρίδης.

Σημείωσε ωστόσο ότι η ελαστικότητα από μόνη της δεν αρκεί, χρειάζονται και άλλα μέτρα, όπως οι επιδοτήσεις, οι οποίες έχουν μεν ένα δημοσιονομικό κόστος αλλά εάν επιτύχουν αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό.

Παράλληλα, ο κ. Πισσαρίδης συμφώνησε με την Κομισιόν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στον τομέα της υγείας.

Όπως υπογράμμισε, ο τομέας της υγείας θα είναι ίσως ο πλέον σημαντικός στην Ευρώπη στο μέλλον, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Επίσης, χαιρέτισε τους στόχους της ΕΕ για έμφαση στις πράσινες θέσεις εργασίας και στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας, όμως επεσήμανε κάποια στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να πετύχουν καλύτερα τους στόχους που έθεσε η Κομισιόν.

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη ενθάρρυνσης των διασυνοριακών επενδύσεων δίδοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Πισσαρίδης, πολλοί Ελληνες καταφεύγουν στο εξωτερικό για εργασία. Θα ήταν καλύτερα, είπε, εάν δημιουργούνταν συνθήκες για ενθάρρυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα που θα είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας που θα έδιναν δουλειά σε όσους σήμερα αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.
Το Συνέδριο, με τίτλο «Θέσεις εργασίας για την Ευρώπη» ασχολείται με το πακέτο για την απασχόληση που πρότεινε η Επιτροπή στις 18 Απριλίου και για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2012, αλλά και με τα αποτελέσματα μιας σειράς συνεδρίων που διοργάνωσε η Επιτροπή κατά τη διάρκεια του 2011, προκειμένου να εξευρεθού

Keywords
Τυχαία Θέματα