Πρόεδρος ΕτΠ: Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών φορέων

15:42 6/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι τοπικοί και περιφερειακοί φορείς θα διαδραματίσουν κεφαλαιώδη ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη, ιδιαίτερα τη στιγμή που θα πρέπει να εφαρμόσουν τις εμβληματικές πρωτοβουλίες που προτείνει η στρατηγική Ευρώπη 2020, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Ramon Luis Valcarcel.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία με την ευκαιρία της αυριανής συνεδρίας του Προεδρείου της Επιτροπής των Περιφερειών για παρουσίαση του πολιτικού προγράμματος του κ. Valcarcel και των προτεραιοτήτων των δήμων και των περιφερειών της ΕΕ κατά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ,

o Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών ανέφερε πως μια από τις εμβληματικές αυτές πρωτοβουλίες αφορά στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο κ. Valcarcel είπε πως στη Λευκωσία θα δουν από πρώτο χέρι παραδείγματα πολιτικής ενσωμάτωσης των μεταναστών και θα ανταλλάξουν εμπειρίες με συναδέλφους από διάφορες πόλεις.

Σημειώνοντας πως η συνεδρία αυτή γίνεται στην Κύπρο ύστερα από πρόκληση του επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην Επιτροπή Περιφερειών Γιώργου Γεωργίου, ο κ. Valcarcel ανέφερε πως «εμείς θέλουμε πρώτα από όλα να αποκεντρώσουμε την παρουσία μας, γιατί σε τελική ανάλυση είμαστε Αρχές που βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη, και η έννοια της εγγύτητας είναι πιο προσφιλής για μας».

«Δεν θέλουμε να είμαστε εγκλωβισμένοι και απομονωμένοι σε κάποια γραφεία σε μια πόλη και εν προκειμένω στις Βρυξέλλες, που είναι η έδρα της Επιτροπής των Περιφερειών, αλλά θέλουμε ακριβώς να δώσουμε έμφαση στην αποκέντρωση και να έχουμε πρόσβαση και επαφή με όλες τις περιφέρειες της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως στο πλαίσιο της συνεδρίας θα εγκριθεί «το σχέδιο μας για να παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή της στρατηγικής Ευρώπη 2020».

Είπε πως η στρατηγική αυτή δίνει την ακολουθητέα πορεία για όλα τα κοινοτικά θεσμικά όργανα, τα τοπικά, τα περιφερειακά και εθνικά ενόψει του 2020 σε θέματα όπως η ανάπτυξη, η απασχόληση η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, οι βιομηχανικές πολιτικές, η νεολαία, η κινητικότητα, η παιδεία, η καταπολέμηση φτώχειας κ.ο.κ

Ανέφερε πως θα εγκριθεί και μια διακήρυξη ενόψει της δημοσίευσης της έρευνας για την ανάπτυξη που θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Είπε πως το έγγραφο αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για καλύτερο οικονομικό συντονισμό στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Είπε πως οι τοπικοί και περιφερειακοί φορείς διεκδικούν τη στενή συμμετοχή τους σε αυτό το εξάμηνο γιατί «πρέπει και εμείς να τηρήσουμε τα κριτήρια του περιορισμού του χρέους και του περιορισμού του ελλείμματος.

Ο κ. Valcarcel θα γίνει αύριο δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Ανέφερε πως θα του διαβιβάσει «την αμέριστη υποστήριξή μας προς την Κυπριακή Προεδρία και ταυτόχρονα θα ζητήσω τη συνεργασία του στις διαπραγματεύσεις για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό 2014-2020».

«Θέλουμε ένα προϋπολογισμό που θα στέκεται στο ύψος των ο

Keywords
Τυχαία Θέματα