Υπ. Ενέργειας: Η Κυβέρνηση δίπλα στους αμπελουργούς και οινοποιούς

20:21 29/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αφουγκράζεται τις ανάγκες των αμπελουργών και των οινοποιών, παρέχοντάς τους κάθε δυνατή στήριξη για περαιτέρω ανάπτυξη και στοχευμένη διείσδυση των κρασιών στις αγορές.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης της 52ης Γιορτής του Κρασιού, ο Υπουργός είπε ότι η διαχρονικότητα της γιορτής καταδεικνύει περίτρανα τη σημασία της στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Η

Κυβέρνηση, σημείωσε, δείχνει πάνω απ’ όλα σεβασμό στην αμπελουργική παράδοση και, γνωρίζοντας πολύ καλά τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, είναι σε θέση να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία και δυνατότητα ώστε να αντιμετωπίσει στο σύνολό τους τα προβλήματα και τις ανάγκες που δημιουργούνται.

“Ταυτόχρονα”, ανέφερε, “σε συνεργασία πάντοτε με τους παραγωγούς μας, μπορούμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις απαιτήσεις της σύγχρονης και συνεχώς μεταβαλλόμενης αμπελοοινικής αγοράς”.

“Το κυπριακό κρασί, που σύμφωνα με πρόσφατες αρχαιολογικές μελέτες παράγεται για περισσότερο από πεντέμισι χιλιάδες χρόνια στον τόπο μας”, είπε, “αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο και για τον κυπριακό τουρισμό”.

Οι Δρόμοι του Κρασιού, που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από τον ΚΟΤ με στήριξη από τα ευρωπαϊκά ταμεία, συνέχισε ο κ. Λακκοτρύπης, προσελκύουν επισκέπτες στην κυπριακή ύπαιθρο και συμβάλλουν σημαντικά στην ευρύτερη ανάπτυξή της και στη βελτίωση της οικονομίας του κλάδου.

Η υλοποίηση και της έβδομης Διαδρομής, ανέφερε, έχει συμπληρώσει το προϊόν και η επικαιροποίηση του πληροφοριακού υλικού με όλες τις εξελίξεις θα δώσει νέα πνοή και προοπτική στο όλο έργο.

Σήμερα η Κύπρος, είπε, έχει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις οινοπαραγωγούς χώρες του κόσμου. Υπάρχουν στην Κύπρο πάνω από 50 σύγχρονα οινοποιεία, εξοπλισμένα με την τελευταία τεχνολογία για παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ικανοποιούν και τα πιο ακριβά γούστα των Κυπρίων και ξένων καταναλωτών, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η ποιοτική αναβάθμιση των κυπριακών κρασιών οφείλεται, μεταξύ άλλων, στις τεράστιες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με τη συνεχή στήριξη του κράτους.

“Με κρατικές επιδοτήσεις”, είπε, “έχουμε βοηθήσει τις παραδοσιακές μεγάλες οινοβιομηχανίες μας να αναβαθμιστούν και να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους, ενώ παράλληλα ενισχύσαμε τη δημιουργία μικρών τοπικών οινοποιείων μέσα στην καρδιά των αμπελουργικών περιοχών”.

“Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη περαιτέρω στήριξης των οινοποιών μας για καλύτερη ενημέρωση και διείσδυση στις ξένες αγορές”, σημείωσε, “έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για την προώθηση των οινικών μας προϊόντων”.

Συγκεκριμένα, είπε πως το Υπουργείο, αξιοποιώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό κοινοτικά και εθνικά κονδύλια, εφαρμόζει ένα ευρύ φάσμα στοχευμένων μέτρων και ενεργειών, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμμετοχή σε εκθέσεις, επιδότηση εκστρατειών προβολής και προώθησης από οργανωμένους φορείς, διοργάνωση εκδηλώσεων οινογευσίας, καταχώρηση άρθρων σε εξειδικευμένα έντυπα, και φιλοξενία ξένων αγοραστών και δημοσιογράφων και έρευνες αγοράς.

Αναφερόμενος στη Γιορτή του Κρασιού, είπε πως από το 1961 αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της Λεμεσού και έχει ταυτιστεί με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης ως μια εκδήλωση πολιτιστικού, εμπορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, μπορεί να θεωρηθεί σαν μια αναβίωση ή παραλλαγή των εορταστικών εκδηλώσεων λατρείας που διοργανώνονταν στην αρχαιότητα προς τιμήν του Διόνυσου, θεού του αμπελιού και του κρασιού, αλλά και της Αφροδίτης, θεάς της ομορφιάς και του έρωτα.

“Άλλωστε, το κρασί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής γης και είναι πρέσβης της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Είναι ριζωμένο στα ήθη και στα έθιμά μας, στη θρησκεία και, φυσικά, στις διατροφικές μας συνήθειες”, είπε.

Ιστορικά η Λεμεσός, συνέχισε ο Υπουργός, ήταν το κέντρο παραγωγής και εμπορίας κρασιού στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι η πορεία της αμπελουργίας υπήρξε διαχρονικά άρρηκτο κομμάτι της παράδοσης της περιοχής και αυτό την κατατάσσει σε πρωταρχικής σημασίας παράγοντα για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα