Υπ. Δικαιοσύνης: Οι έρευνες για τα περιστατικά στις φυλακές να συμπληρωθούν όσο το δυνατό πιο γρήγορα

16:16 17/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη οι έρευνες που διεξάγονται τόσο σε ποινικό όσο και πειθαρχικό επίπεδο για όλα τα τελευταία περιστατικά στις Κεντρικές Φυλακές να συμπληρωθούν όσο το δυνατό πιο γρήγορα ώστε να δοθούν άμεσα απαντήσεις και εκείνοι που έχουν ευθύνες να οδηγηθούν είτε ενώπιον των δικαστηρίων, είτε ενώπιον των αρμοδίων αρχών για τα πειθαρχικά τους αδικήματα ή παραπτώματα, υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.
«Θέλουμε οι έρευνες να συμπληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται, χωρίς τούτο να επηρεάζει

φυσικά την πληρότητα των ερευνών», είπε ο κ. Νικολάου σε δηλώσεις του ύστερα από σύσκεψη στην οποία παρακάθισε με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε πως η ποινική έρευνα αναμένεται να συμπληρωθεί εντός δυο μηνών, με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί.

Για την πειθαρχική έρευνα ανέφερε πως θα γίνει από δυο νομικούς λειτουργούς και θα πρέπει να συμπληρωθεί εντός 30 ημερών από την ανάθεσή της.

Σημείωσε πως ο τέως Αναπληρωτής Διευθυντής των Φυλακών Γιώργος Τρυφωνίδης, «ο οποίος σίγουρα δεν είναι υπό οποιαδήποτε διερεύνηση αυτή τη στιγμή, έχει επιστρέψει στα αστυνομικά του καθήκοντα και αναμένεται να τοποθετηθεί στην Αστυνομία».

«Αν υπάρξει μέσα από τις έρευνες αυτές, είτε τις ποινικές, είτε ακόμη και τις πειθαρχικές οτιδήποτε το οποίο επιβαρύνει και τον κ. Τρυφωνίδη, τουλάχιστον για τις ποινικές, θα αναμένεται ότι σίγουρα θα προωθηθεί η απόδοση των οποιωνδήποτε ευθυνών», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολάου είπε πως οι πειθαρχικές έρευνες αναφέρονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα κάποια από τα οποία έχουν μπει σε διαθεσιμότητα, και για τα οποία διερευνάται εάν έχουν οποιεσδήποτε πειθαρχικές ευθύνες, και ,οποιαδήποτε άλλα πρόσωπα για τα οποία θα προκύψουν (ευθύνες) μέσα από τη διαδικασία την ερευνών.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμη πως οι άμεσες παρεμβάσεις που έγιναν μετά από τα τελευταία γεγονότα στις Κεντρικές Φυλακές επέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα που είναι να υπάρχει ηρεμία στο χώρο.

Εχουμε προχωρήσει και υλοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία δίδουν λύσεις σε προβλήματα τα οποία είναι χρόνια, ανέφερε.

Είπε πως χθες συμφώνησαν με το Τμήμα Δημοσίων Εργων όπως εντός 15 ημερών παραδοθεί ανακαινισμένη η πτέρυγα στο χώρο των φυλακών που θα λειτουργεί ως ιατρικό κέντρο για περιστατικά που έχουν ανάγκη στενής παρακολούθησης.

Ανέφερε πως αμέσως μετά θα προχωρήσει η ανακαίνιση της πτέρυγας 10, χωρητικότητας 46 κελιών, στην οποία θα λειτουργήσει το κλειστό πρόγραμμα απεξάρτησης των φυλακών και θα γίνεται παρακολούθηση περιπτώσεων που παρουσιάζουν ψυχοσωματικές αδυναμίες ή προβλήματα.
Είπε πως με τη δημιουργία αυτών των εγκαταστάσεων στο χώρο στο φυλακών, συμπληρώνονται κατά τρόπο πολύ ικανοποιητικό όλα τα ζητήματα που έχουν να κάμουν με την ιατρική φροντίδα των φυλακισμένων.

Παράλληλα, πρόσθεσε, προχωρά η προετοιμασία της πτέρυγας 34 στον χώρο του Ψυχιατρείο στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας που θα ανακαινιστεί για να λειτουργήσει με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα και στην οποία θα μπορούν να φιλοξενηθούν περιστατικά που χρειάζονται αυξημένη φροντίδα.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικολάου είπε πως δεν υπάρχουν αντιδράσεις για το θέμα αυτό από πλευράς του Υπουργείου Υγείας και πως λανθασμένα βγήκε προς τα έξω η εντύπωση πως ο Υπουργός Υγείας είχε διαφορετική άποψη.

Ερωτηθείς εάν σκέφτηκε κάποια στιγμή να παραιτηθεί, ο κ. Νικολάου είπε πως εκείνο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι η άμεση εφαρμογή όλων εκείνων των μέτρων που μπορούν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν για πολλά χρόνια.

Ανέφερε πως τους τελευταίους 8-9 μήνες λήφθηκαν πάρα πολλά μέτρα και έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες, προσθέτοντας πως και με τα μέτρα που προωθούνται για να εφαρμοστούν πιστεύει ότι «θα δώσουμε σημαντικές λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα που χρονίζουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα