Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Η Κύπρος ανακτά την αξιοπιστία της

16:11 17/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος ανακτά την αξιοπιστία της και ως χώρα αξιόπιστη έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό γεωπολιτικό και πολιτικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα στο Λονδίνο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης,

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη βρετανική πρωτεύουσα, είπε ότι αν και η συνολική αποτίμηση θα γίνει από τον Πρόεδρο στην Κύπρο,

υπάρχουν τρία σημαντικά σημεία που προκύπτουν από τις επαφές της κυπριακής αποστολής.

«Το πρώτο είναι η ιστορική συμφωνία με την οποία μετά από τόσα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας οι Κύπριοι πολίτες που έχουν περιουσίες εντός των περιοχών των βάσεων αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες επί των περιουσιών τους. Ουσιαστικά αποκαθίσταται μια αδικία», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως πρόσθεσε, ήταν μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, μία προσωπική του δέσμευση γιατί ζούσε την κατάσταση από την εποχή που ήταν βουλευτής Λεμεσού.

Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε πως τα περίπου 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα οποία αναφέρεται η συμφωνία αντιστοιχούν ουσιαστικά στο 4% με 5% του κυπριακού εδάφους. Χαρακτήρισε τη συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση σημαντική και σε επίπεδο ανάπτυξης, στο πλαίσιο πάντα των πολεοδομικών ζωνών και ανάπτυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απέρριψε τις ενστάσεις περί Γιβραλταροποίησης ως «μικρόψυχη αντιμετώπιση ενός θετικού γεγονότος που θα έπρεπε από όλους μας να καλωσορίζεται ως τέτοιο». Όπως πρόσθεσε, η συμφωνία αποκαθιστά και ένα μέρος τραυματικών σχέσεων και εμπειριών μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης σημαντικό, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, είναι το κοινό ανακοινωθέν που ακολούθησε τη συνάντηση των κ.κ. Αναστασιάδη και Κάμερον. «Αξιολογείται πρωτίστως το θέμα των περιβόητων “three singles”. Επειδή υπάρχει μια αμφισβήτηση εκ μέρους του κ. Έρογλου σε ό,τι αφορά τα θέματα κυριαρχίας, το ότι μια εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και μια πολύ σημαντική χώρα στην ΕΕ και διεθνώς αποδέχεται σε κοινό ανακοινωθέν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης ως ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να έχει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και για το ότι αυτή τη στιγμή είναι ένα σαφές αίτημα εκ μέρους του Προέδρου να συμπεριλαμβάνεται στη γνωστή κοινή διακήρυξη, η οποία να είναι η βάση επανέναρξης του νέου διαλόγου για το κυπριακό», εξήγησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Το τρίτο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Στυλιανίδης ήταν οι παράλληλες επαφές των υπουργών, που έχουν καταλήξει σε εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου. «Αποδεικνύουν ότι η Κύπρος ανακτά την αξιοπιστία της ως χώρα και την ίδια στιγμή μπορεί να ελπίζει ότι η επιχειρηματική κοινότητα που εδρεύει στο Λονδίνο θα είναι πολύ υποβοηθητική, έτσι ώστε η Κύπρος να αποκτήσει ερείσματα και πάλι ως χρηματοοικονομικό και ναυτιλιακό κέντρο, αλλά και να υπάρξει συνεργασία στο πλαίσιο της ενέργειας που βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος», είπε.

Αναφερόμενος στις δικές του παράλληλες επαφές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι είχαν να κάνουν με συναντήσεις με την ομάδα επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ. «Χθες το απόγευμα είχα μια συνάντηση μεγάλης διάρκειας με την ομάδα επικοινωνίας και εκεί συζητήσαμε κυρίως το θέμα της εικόνας της Κύπρου στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και ευρύτερα σε διεθνή ΜΜΕ, ειδικά μετά τον τραυματισμό που δυστυχώς υπέστη μετά που είχαμε τις γνωστές αποφάσεις των δύο Eurogroup. Είδα ένα πολύ θετικό κλίμα για τις εξελίξεις, όπως αυτές έχουν επισυμβεί μετά τα δύο Eurogroup – η Κύπρος ανακτά την αξιοπιστία της και ως χώρα αξιόπιστη έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό γεωπολιτικό και πολιτικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας και των μεγάλων γεωπολιτικών εξελίξεων και ανατροπών στη Μέση Ανατολή, αλλά την ίδια στιγμή, και αυτό είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό, ανακτά και την αξιοπιστία της και πάλι ως χρηματοοικονομικό κέντρο».

Όπως πρόσθεσε, «από αυτή την ομάδα επικοινωνίας, η οποία αποτελείται κυρίως από τους πολιτικούς συμβούλους του κ. Κάμερον και υψηλούς αξιωματούχους της βρετανικής Δημόσιας Υπηρεσίας, υπήρξαν πολύ θετικά σχόλια σε ό,τι αφορά την εικόνα που εκπέμπει σήμερα η Κύπρος – παρόλα τα προβλήματα που υπάρχουν, κανείς δεν τα υποτιμά ούτε και τα αγνοεί – και φαίνεται ότι έχουν γίνει πολύ θετικά και σημαντικά βήματα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα των δέκα μηνών από τις γνωστές αποφάσεις».

Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι η εμπειρία της επαφής με την «εντυπωσιακή» δομή επικοινωνίας της βρετανικής κυβέρνησης θα βοηθήσει και την κυπριακή κυβέρνηση, στο πλαίσιο, βέβαια, των δικών της δυνατοτήτων και διαμετρήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα