Βρετανο-τουρκική εταιρεία ξεκινά έρευνες για πετρέλαιο στα ύδατα του Μαρόκου

19:31 17/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πετρελαϊκή εταιρεία βρετανο-τουρκικών συμφερόντων συμμετέχει σε έρευνες για πετρέλαιο στη θαλάσσια περιοχή του Μαρόκου στον Ατλαντικό Ωκεανό, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους των γειτονικών Κανάριων Νήσων.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel,

250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το ισπανικό νησί Lanzarote θα εγκατασταθεί σύντομα η πλατφόρμα που θα κάνει τις σχετικές έρευνες για πετρέλαιο. Στην περιοχή αυτή, μεταξύ Μαρόκου και Κανάριων Νήσων, έχουν ανακαλυφθεί μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου σε βάθος 500 – 1000 μέτρων.

Στις έρευνες θα συμμετάσχουν η βρετανο-τουρκική εταιρεία «Genel Energy», η σκωτσέζικη «Cairn Energy» και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Ειδικοί σε θέματα ενέργειας θεωρούν πως οι έρευνες για πετρέλαιο στα ύδατα του Μαρόκου αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία για επενδύσεις.

“Στο Μαρόκο δεν υπάρχουν πολιτικά ρίσκα, μόνον τεχνικά» δήλωσε στέλεχος της Genel Energy.

Η πρώτη γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους στα ύδατα του Μαρόκου. Η πλατφόρμα εξόρυξης ανήκει στην σκωτσέζικη εταιρεία που ειδικεύεται σε γεωτρήσεις βαθέων υδάτων «Cairn Energy».

Ωστόσο, οι κάτοικοι στα Κανάρια Νησιά εκφράζουν έντονες ανησυχίες ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες θα επηρεάσουν αρνητικά τόσο το περιβάλλον, όσο και τον τουρισμό, ενώ κάνουν λόγο και για κινδύνους εφόσον η περιοχή είναι σεισμογενής.

Keywords
Τυχαία Θέματα