Υπ. Υγείας: Μειωμένοι οι ασθενείς σε εξ. ιατρεία και ΤΑΕΠ, αλλά νωρίς για συμπεράσματα

19:21 17/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η προσέλευση εξωτερικών ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία και στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) έχει μειωθεί σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια της μείωσης, εκτιμά το Υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τοποθετήσεις που έγιναν χθες στη Βουλή, μετά το πέρας συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Γερόντων, για το θέμα των

ρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στα νοσηλευτήρια από την 1η Αυγούστου 2013, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η συνεισφορά των δικαιούχων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να διατηρηθεί στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα έτσι ώστε να μην αποτρέπει τον οιονδήποτε από το να επισκέπτεται τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι οι αρχικές πρόνοιες του Μνημονίου ήταν ιδιαίτερα επώδυνες για τον τομέα της υγείας, ωστόσο μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις κατάφερε να μετριάσει τις επιπτώσεις και να προστατεύσει ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Σημειώνει παράλληλα πως με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, οι οποίες κρίθηκε ότι επιβαρύνθηκαν σε σημαντικό βαθμό από τις νέες ρυθμίσεις, εξαιρέθηκαν από μέρος των τελών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο τα τέλη που επιβλήθηκαν για το ΤΑΕΠ, τα φάρμακα και τις αναλύσεις, «δεν αποσκοπούν στην είσπραξη μερικών εκατομμυρίων ευρώ αλλά στην αποφυγή της κατάχρησης, τη μείωση της πολυφαρμακίας και στη βελτίωση της προσβασιμότητας στα νοσηλευτήρια για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας».

Keywords
Τυχαία Θέματα