Κομισιόν: 26 δισ. για τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική υποδομών στις μεταφορές

18:18 17/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαθέσει την περίοδο 2014-2020 το ποσό των 26 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής υποδομών στις μεταφορές, η οποία αφορά και την Κύπρο.

Η νέα στρατηγική προβλέπει τη δημιουργία ενός κεντρικού δικτύου μεταφορών με εννέα διαδρόμους προτεραιότητας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο ελληνικού και κυπριακού ενδιαφέροντος διάδρομος της Ανατολικής

Μεσογείου που ενώνει τις θαλάσσιες διασυνδέσεις του Βορρά, της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, γεγονός που βελτιστοποιεί τη χρήση των λιμένων και των σχετικών «θαλάσσιων αρτηριών». Ο εν λόγω διάδρομος θα βελτιώσει τις συνδέσεις μεταξύ Βόρειας Γερμανίας, Τσεχίας ενώ, δια θαλάσσης, εκτείνεται από την Ελλάδα μέχρι την Κύπρο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τις υποδομές θα δημιουργήσει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών στα 28 κράτη μέλη με στόχο την προαγωγή της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Το δίκτυο αυτό θα συνδέει την Ανατολή με τη Δύση και θα αντικαταστήσει το «μωσαϊκό» που υπάρχει σήμερα στον τομέα των μεταφορών με ένα δίκτυο καθαρά ευρωπαϊκό.

Το νέο κεντρικό δίκτυο θα υποστηρίζεται από ένα εκτεταμένο οδικό δίκτυο, που θα συνδέεται με το κεντρικό σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι, σταδιακά μέχρι το 2050, η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων της Ευρώπης δεν θα χρειάζονται πάνω από 30 λεπτά διαδρομής για να φτάσουν στο εκτεταμένο αυτό δίκτυο.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι μεταφορές εμπορευμάτων αναμένεται να αυξηθούν κατά 80% μέχρι το 2050, και οι μεταφορές επιβατών κατά 50% και πλέον. Στην πράξη υπάρχουν πέντε βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης:

-Οι ανύπαρκτες ζεύξεις, ιδίως στα διασυνοριακά τμήματα, συνιστούν μείζον εμπόδιο για την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων και επιβατών εντός των κρατών μελών αλλά και μεταξύ τους, καθώς και με τις γειτονικές τους χώρες.

-Οι μεγάλες ανισότητες από το ένα κράτος μέλος στο άλλο, καθώς και στο εσωτερικό των κρατών μελών, όσον αφορά την ποιότητα και διαθεσιμότητα των υποδομών (κυκλοφοριακά προβλήματα). Οι συνδέσεις Ανατολής-Δύσης, ειδικότερα, πρέπει να βελτιωθούν με τη δημιουργία νέων υποδομών ή/και τη συντήρηση, την αποκατάσταση ή την αναβάθμιση των υφιστάμενων.

-Οι πολλοί τερματικοί σταθμοί εμπορευμάτων και επιβατών, λιμένες εσωτερικής ναυσιπλοΐας, θαλάσσιοι λιμένες, αερολιμένες και αστικοί κόμβοι, που δεν εκπληρώνουν την αποστολή τους, δηλαδή να διευκολύνουν τις συνδέσεις.

Το νέο κεντρικό δίκτυο θα συνδέει 94 μεγάλους ευρωπαϊκούς λιμένες με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, 38 μεγάλους αερολιμένες με σιδηροδρομικές συνδέσεις με μεγάλες πόλεις, 15.000 χλμ. σιδηροδρομικών γραμμών αναβαθμισμένων σε γραμμές υψηλής ταχύτητας, 35 διασυνοριακά έργα για τη μείωση των κυκλοφοριακών συμφορήσεων.

«Οι μεταφορές έχουν ζωτική σημασία για την ευρωπαϊκή οικονομία δεδομένου ότι χωρίς καλές συνδέσεις η Ευρώπη δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να ευημερήσει», δήλωσε ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Σιμ Κάλας, προσθέτοντας ότι με τις νέες υποδομές, θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών που θα συνδέει τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης και θα προάγει την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ηπείρου μας. Θα συνδέσει την Ανατολή με τη Δύση και θα αντικαταστήσει το σημερινό συνονθύλευμα που επικρατεί στις μεταφορές με ένα δίκτυο καθαρά ευρωπαϊκό, κατέληξε ο κ. Κάλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα