Βουλευτές επικροτούν την ενέργεια του ΥΠΕΞ για συνάντηση με Βρετανικές βάσεις

16:03 12/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ικανοποίηση εξέφρασαν σήμερα Βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Εμπορίου, για την ενέργεια του Υπουργείου Εξωτερικών να αποστείλει επιστολή στις Βρετανικές Βάσεις με την οποία ζητά τη διεξαγωγή υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κάτοικοι των Βάσεων σε σχέση με την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, αλλά και των προβλημάτων που δημιουργούνται στους Κύπριους πολίτες και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές κοντά

στις Βάσεις, με την υπογραφή σχετικού μνημονίου μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου, εντός τριών μηνών.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, χαρακτήρισε ως προκλητικά απαράδεκτο και αδιανόητο οι κάτοικοι των Βάσεων να μην απολαμβάνουν των ιδίων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τίθεται, ανέφερε, θέμα ισότητας μεταξύ των πολιτών και υπογράμμισε ότι το δικαίωμα της περιουσίας είναι απαράβατο και απαραβίαστο.

«Ευελπιστούμε ότι η δέσμευση της Υπουργού Εξωτερικών ότι το Σεπτέμβριο θα ξεκαθαρίσει το θέμα, θα δημιουργήσει αχτίδα ελπίδας και ανάπτυξης και γι` αυτές τις περιοχές» είπε, για να προσθέσει ότι «τα συσσωρευμένα προβλήματα αυτών των κατοίκων θα επιλυθούν μέσα από μια νέα συναντίληψη με τους Βρετανούς».

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Βουλευτής Κώστας Κώστα χαιρέτισε την «αποφασιστικότητα» της Κυβέρνησης να λύσει το πρόβλημα και ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι πανέτοιμο μετά την επίτευξη συμφωνίας, εντός εννέα μηνών να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο πολεοδομικών ζωνών για την ανάπτυξη των περιοχών εντός των Βρετανικών Βάσεων.

Δεν θα είχαμε σήμερα αυτήν την καθυστέρηση στην υπογραφή μνημονίου μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, αν οι Βρετανοί δεν υπαναχωρούσαν από τη συμφωνία του Οκτωβρίου του 2010 για ανάπτυξη των περιοχών αυτών, μόνο από Κύπριους πολίτες και όχι από ξένους, είπε.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε ότι «καταγράφουμε την επιστολή που απέστειλε το ΥΠΕΞ στις 6 Ιουνίου» στον Υπεύθυνο των Βρετανικών Βάσεων με την οποία ζητάτε συνάντηση.

«Καταγράφουμε με ικανοποίηση» τη δέσμευση της Υπουργού ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί εντός των επόμενων τριών μηνών, ανέφερε ο κ. Βότσης, και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο επόμενο τρίμηνο θα βρεθεί μια λύση που να παρέχει στους Κύπριους εντός των Βρετανικών Βάσεων τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι υπόλοιποι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δικαιωματικά οι κάτοικοι των Βρετανικών Βάσεων μπορούν να χαρακτηριστούν ως πολίτες τρίτης κατηγορίας» δήλωσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα.

Είπε πως πρόκειται για ένα «πολύ λεπτό ζήτημα το οποίο δεν άπτεται μόνο της υπεράσπισης του ατομικού δικαιώματος των Κυπριών πολιτών, αλλά παράλληλα άπτεται και της υπεράσπισης της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ως Επιτροπή εκφράζουμε τη σχετική ικανοποίηση μας για τη δέσμευση της Υπουργού ότι εντός τριών μηνών θα επιδιώξει συνά

Keywords
Τυχαία Θέματα