Β. Σιαρλή: Οι όροι εντολής θα λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες της Κύπρου

10:24 12/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι όροι εντολής που θα συμφωνηθούν με τον ιδιωτικό οργανισμό που θα διενεργήσει την αξιολόγηση του νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, καθώς και της εφαρμογής του, θα αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Οι κοινοτικοί εταίροι επέμειναν στην ανάθεση της αξιολόγησης σε ιδιωτικό οίκο, προκειμένου να μην χαθεί χρόνος, έτσι ώστε να δοθεί οικονομική βοήθεια

στην Κύπρο εντός Μαρτίου, είπε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ σχετικά με την απόφαση του Eurogroup για τη διενέργεια ανεξάρτητης αξιολόγησης από ιδιωτικό οργανισμό του κυπριακού νομοθετικού πλαισίου, αλλά και της εφαρμογής του, ο κ. Σιαρλή.

Όπως ανέφερε, η συζήτηση για την Κύπρο στη χθεσινή σύνοδο “αφορούσε μόνο το αίτημα κάποιων χωρών-μελών για τις ενέργειες που γίνονται από κυπριακής πλευράς όσον αφορά την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος”.
Είπε ότι έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ομάδας εργασίας του Eurogroup αναφορικά με το αίτημα για διορισμό κάποιου ιδιωτικού οργανισμού, όπως για παράδειγμα ενός μεγάλου ελεγκτικού οίκου, με συγκεκριμένους όρους εντολής για να εξετάσει την πρακτική εφαρμογή των νομοθεσιών που αφορούν το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο.

Ο κ. Σιαρλή είπε πως όταν πήρε το λόγο επανέλαβε ότι η κυπριακή πλευρά είναι πρόθυμη να ξανακαλέσει άμεσα διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Mοneyval (του Συμβουλίου της Ευρώπης) και το FATF (Financial Action Task Force), που είναι εντεταλμένοι να κάνουν τέτοια έρευνα, για να επικαιροποιήσουν τις εκθέσεις τους όπως επίσης και να διευρύνουν τους όρους εντολής τους, όπου χρειάζεται, ώστε να βεβαιωθεί ότι οι νομοθεσίες υλοποιούνται και στην πράξη.
“Θέσαμε γραπτώς τρεις λόγους για τους οποίους εμείς προτείναμε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς”, πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως ότι ο διορισμός ενός τρίτου ιδιωτικού οργανισμού πιθανώς να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις στους καταθέτες, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους εκτός Κύπρου δημιουργώντας κινδύνους στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Επίσης, όπως είπε, κατατέθηκε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι ο διορισμός τρίτου ιδιωτικού οργανισμού με συγκεκριμένους όρους εντολής πιθανώς να βρισκόταν σε παραβίαση κυπριακών νομοθεσιών, αλλά και ευρωπαϊκών νομοθεσιών, όπως είναι η ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έγινε εισήγηση ότι αυτό θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

Ο τρίτος λόγος, σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή, είναι ότι οι εκθέσεις του Moneyval που έγιναν στην Κύπρο επιβεβαιώνουν όχι μόνο ύπαρξη τη νομοθεσίας, αλλά καλύπτουν την αποτελεσματική εφαρμογή της.

“Εμείς εισηγηθήκαμε όπως το Moneyval, το FATF ή το ΔΝΤ ή και όλους μαζί ή σε συνδυασμό και μαζί με την Κεντρική Τράπεζα με βάση τους κατάλληλους όρους εντολής ότι μπορούσαν να κάνουν αυτή την εξέταση και άμεσα”, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή, η τοποθέτηση των εταίρων της Κύπρου μετά από συζήτηση “ήταν ότι εκείνοι εμμένουν στο δικό τους τρόπο γι` αυτό και κατέληξαν στην πρόταση όπως γίνει αυτή η αξιολόγηση από έναν τρίτο ιδιωτικό οργανισμό με βάση όρους εντολής που θα συμφωνηθούν μεταξύ των κυπριακών αρχών και της Τρόικας και αφού ληφθούν υπόψη οι νομικές ανησυχίες τις οποίες έχουμε εκφράσει”.

Ο κ. Σιαρλή χαρακτήρισε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, σημαντικό ότι οι εταίροι μας θέλουν εντός Μαρτίου να προχωρήσουν με ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την Κύπρο και ήθελαν να μην χαθεί χρόνος.

“Αυτός ήταν ο λόγος γιατί έλεγαν να γίνει αυτή (η έρευνα) και η παράκληση ήταν (ο καθορισμός των όρων εντολής) να γίνει σε μια εβδομάδα ή το συντομότερο διότι έχουμε στόχο πριν το τέλος του Μάρτη ότι πρέπει να δώσουμε πρόγραμμα στην Κύπρο”, είπε.
Σε παρατήρηση ότι στην Κύπρο το αποτέλεσμα του Eurogroup παρουσιάστηκε ως ήττα, ο κ. Σιαρλή παρατήρησε πως ο κάθε ένας μπορεί να το παρουσιάσει όπως θέλει.

Είπε ότι στη σύνοδο αναφέρθηκε πως “είναι στο συμφέρον της Κύπρου να προχωρήσει γρήγορα να βρει έναν ιδιωτικό οργανισμό, ο οποίος μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά, να συμφωνηθούν οι όροι εντολής, που να λαμβάνουν υπόψη και τις νομικές ανησυχίες και να προχωρήσετε”, προσθέτοντας πως “αυτό που είναι εμφανές είναι ότι εμμένουν στο διορισμό ενός ιδιωτικού οργανισμού, ο οποίος θα κινηθεί γρήγορα”.

Σε ερώτηση αν μπορεί να διασφαλιστούν οι ανησυχίες της Κύπρου μέσω του καταρτισμού των όρων εντολής που θα διέπουν την έρευνα, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι το Eurogroup ανέφερε ότι “οι όροι εντολής θα πρέπει να συμφωνηθούν με τις κυπριακές αρχές και θα λαμβάνουν υπόψη τις νομικές ευαισθησίες που έχουμε θίξει”.

Keywords
Τυχαία Θέματα