Τρόπους ανεξαρτησίας του ΓΔΔΧ αναζητεί η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

17:26 22/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τρόπους να καταστεί ανεξάρτητο το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΓΔΔΧ), ώστε να μην είναι επιρρεπές σε πολιτικές παρεμβάσεις στην όλη διαχείριση του κρατικούς χρέους, αναζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με τον Διευθυντή του ΓΔΔΧ Φαίδων Καλοζώη να δηλώνει ενώπιον της Επιτροπής ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι θετικό στη διαβούλευση με τη Βουλή για κατάρτιση μεσοπρόθεσμης πολιτικής (τρία χρόνια) στη διαχείριση του δημόσιου χρέους.

Στη σημερινή συνεδρία της

Επιτροπής, στην οποία συνεχίστηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, ο κ. Καλοζώης δεσμεύτηκε ενώπιον των μελών της Επιτροπής ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα επεξεργαστεί κάποιες προτάσεις, τις οποίες θα αποστείλει στη Βουλή σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας του ΓΔΔΧ, ενώ επισήμανε ότι η Τρόικα ζητεί να προωθηθεί άμεσα νομοσχέδιο για ανεξαρτησία της πολιτικής διαχείρισης του δημόσιου χρέους από τη δημοσιονομική πολιτική.

Ο κ. Καλοζώης είπε ότι με το νομοσχέδιο έχουμε αφήσει διοικητικά τη διαχείριση του χρέους στο Υπουργείο Οικονομικών και μεριμνήσαμε να δώσουμε εξουσίες στο ΓΔΔΧ να διαχειρίζεται επί καθημερινής βάση το δημόσιο χρέος χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις.

Επίσης, επεσήμανε ότι η εκάστοτε Κυβέρνηση πρέπει να είναι υποχρεωμένη να καταρτίζει μεσοπρόθεσμη πολιτική διαχείρισης δημόσιου χρέους και να δέχεται τις εισηγήσεις, επί του προκειμένου, του ΓΔΔΧ.

Ο κ. Καλοζώης τάχθηκε εναντίον της δημιουργίας ανεξάρτητου οργανισμού ΔΔΧ, λόγω του υψηλού κόστους που θα επιφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό η λειτουργία αυτού του Οργανισμού. Τάχθηκε, ωστόσο, υπέρ της δημιουργίας Τμήματος ΔΔΧ εντός του ΥΠΟΙΚ με δικό του προϋπολογισμό.

Ανέφερε επίσης ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σκοποί με βάση τους οποίους το κράτος προχωρεί στη σύναψη ενός δανείου, με αποτέλεσμα το κράτος να μπορεί να δανειστεί για οποιονδήποτε σκοπό, προσθέτοντας ότι αυτό θα αλλάξει με το υφιστάμενο νομοσχέδιο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το νομοσχέδιο είναι «πάρα πολύ σημαντικό» και αποτελεί βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή «συμφωνεί με την εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η διαχείριση του δημόσιου χρέους σε ό,τι αφορά το σκοπό της όποιας δανειοδότησης του κράτους αλλά και τον καθορισμό μιας ευρύτερης στρατηγικής σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών αναγκών του κράτους μας».

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα «να βρεθεί ο τρόπος για να διασκεδαστούν και οι δικές μας ανησυχίες σε ό,τι αφορά τη ανεξαρτησία του Τμήματος ΔΔΧ στο Υπουργείο Οικονομικών» και να βρεθεί σύντομα μια κοινά αποδεκτή λύση.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή συζητεί τη δημιουργία ενός Τμήματος εντός του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα είναι ανεξάρτητο από την υπόλοιπη διοίκηση του ΥΠΟΙΚ.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ο βαθμός της ανεξαρτησίας του όποιου διαχειριστή του δημόσιου χρέους που θα διοριστεί στο Υπουργείο Οικονομικών γιατί θεωρούμε ότι η πικρά πείρα στα τελε

Keywords
Τυχαία Θέματα