Η Βουλή εξετάζει τροποποίηση του Συντάγματος για συμμόρφωση με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό

17:04 22/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος προκειμένου η Κύπρος να συμμορφώνεται με την υποχρέωσή της να διατηρεί ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, εξετάζει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η οποία συνέχισε σήμερα τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών.

Στο νομοσχέδιο, υπό τον τίτλο «ο περί ρύθμισης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου και δημοσιονομικών κανόνων νόμος 2012» ενσωματώθηκαν οι πρόνοιες της

Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, που υπέγραψαν τα κράτη μέλη της ΕΕ το Μάρτιο του 2012, καθώς και η ευρωπαϊκή Οδηγία του Νοεμβρίου του 2011 για τα αναγκαία χαρακτηριστικά των δημοσιονομικών πλαισίων των κρατών μελών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του στη Βουλή είπε ότι «πρέπει να εισακούσουμε τις εκκλήσεις της ΕΕ ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί η υποχρέωση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού με συνταγματικές πρόνοιες και όχι με απλή τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» με την υπογραφή της Συνθήκης.

«Η τροποποίηση του Συντάγματος είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο θέλουμε να εξετάσουμε και θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας γύρω από το ζήτημα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ίσως να πρέπει να δεσμευτεί συνταγματικά όχι μόνο η εκτελεστική εξουσία, αλλά και η Βουλή, για την υιοθέτηση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Από πλευράς ΔΗΣΥ ο Βουλευτής Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συνταγματική ρύθμιση στο θέμα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, και όχι απλή νομοθετική ρύθμιση, η οποία μπορεί να διαφοροποιείται με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Να είναι δηλαδή, η διατήρηση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, πρόνοια του συντάγματος, όπως ακριβώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύτηκε με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ούτως ώστε, όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, αυτή η υποχρέωση για να αρθεί να απαιτεί νέα συνταγματική τροποποίηση, για την οποία απαιτείται ειδική ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι απλή πλειοψηφία.

Η ευελιξία στην τήρηση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού προβλέπεται στην ίδια τη Σύμβαση και είναι ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για μια ισοπεδωτική υποχρέωση που περιορίζει το περιθώριο ενός κράτους μέλους να δημιουργήσει ακόμα και ελλείμματα σε καιρό ύφεσης, είπε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος καλείται να υιοθετήσει αυτή τη Σύμβαση με συνταγματική τροποποίηση ή άλλο ισοδύναμο τρόπο. Στο κυπριακό σύνταγμα, συνέχισε, δεν υπάρχει άλλος ισοδύναμος τρόπος γι’ αυτό και ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει τη συνταγματική ρύθμιση του ζητήματος και όχι την απλή νομοθετική.

Keywords
Τυχαία Θέματα