Σούπερ αεροπορικό Deal- Συγχωνεύονται Olympic Air και Aegean

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου μέσα στην ημέρα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της συγχώνευσης των δύο ελληνικών μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών, της Olympic Air και της Aegean.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Olympic Air θα είναι θυγατρική της Aegean

αλλά οι δύο εταιρείες θα «πετούν» έχοντας στα φτερά τους και τα δύο Brandname, αυτόνομα. Αυτή την ώρα και οι δύο πλευρές εξετάζουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία θεωρείται δεδομένη, έναν χρόνο μετά την απόφαση της Κομισιόν να αποτρέψει τη συγχώνευσή τους, καθώς οι εξελίξεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει χώρος για δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Οι δύο εταιρείες, μετά την απόρριψη από τις ευρωπαϊκές Αρχές της περυσινής επιχειρούμενης συγχώνευσης, έχουν ήδη προβεί, μεταξύ άλλων, σε πτήσεις κοινού κωδικού για Σόφια, Μάντσεστερ, Βελιγράδι, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδο, Χανιά, Μαδρίτη, Λονδίνο, Παρίσι κ.α..

H Olympic Air θα διατηρήσει ως κορμό τις άγονες-επιδοτούμενες γραμμές, Ισραήλ και Βαλκάνια, ενώ η Aegean θα πετά στα υπόλοιπα δρομολόγια. Υπάρχει ήδη άτυπη συμφωνία, ώστε να αποφεύγεται ο απευθείας ανταγωνισμός.

Ερώτημα παραμένει πώς τα νομικά επιτελεία των δύο αερομεταφορέων θα καταφέρουν να «μεταπείσουν» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναγκαιότητα της συγχώνευσης. Πριν από 20 μήνες η Ε.Ε. είχε απαγορεύσει τη συγχώνευση των δύο εταιρειών με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα οδηγούσε σε αύξηση της τιμής των εισιτηρίων για τα 2/3 των ταξιδιωτών από και προς την Αθήνα.

Οι εταιρείες είχαν προτείνει, ως αντισταθμιστικά οφέλη -που δεν έγιναν δεκτά από την Κομισιόν- την παραχώρηση χρονοθυρίδων προσαπογείωσης (slots) σε ελληνικά αεροδρόμια, ενώ είχαν δεσμευθεί εγγράφως ότι για δύο χρόνια οι τιμές των εισιτηρίων στα δρομολόγια εσωτερικού θα παραμείνουν σταθερές. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, Olympic Air και Aegean Airlines -έχουν προσφύγει κατά της απόφασης της Κομισιόν- αναμένεται να επανέλθουν με νέα πρόταση, η οποία τελεί υπό επεξεργασία.

Αντίστοιχη, άλλωστε, τακτική υιοθετεί η ιρλανδική Ryanair, η οποία επιδιώκει να εξαγοράσει την Aer Lingus, εγχείρημα που απαγορεύθηκε το 2007 από την Κομισιόν, επειδή ο νέος αερομεταφορέας θεωρήθηκε ότι θα δημιουργούσε μονοπωλιακές συνθήκες σε 35 προορισμούς από και προς την Ιρλανδία.

Πηγή: zougla.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα