Σημαντική συμφωνία στο AGRIFISH για τις αλιευτικές δυνατότητες στη Βαλτική

16:53 22/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Συμβούλιο Αλιείας που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία της Κύπρου στο Λουξεμβούργο ενέκρινε την πρόταση της Κομισιόν για τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2013 για ορισμένα αποθέματα ψαριών στη θάλασσα της Βαλτικής.
Τα μέγιστα επιτρεπόμενα αλιεύματα και οι ποσοστώσεις, καθώς επίσης και οι περιορισμοί αλιευτικής προσπάθειας για τα αποθέματα γάδου στη Βαλτική έχουν καθοριστεί για το έτος 2013.

Όπως ανέφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής

Αλετράρης, ο οποίος προήδρευσε του Συμβουλίου, αυτές οι αλιευτικές δυνατότητες που έχουν συμφωνηθεί, είναι βασισμένες στην επιστημονική γνώμη και αποσκοπούν στην επίτευξη Μέγιστης Βιώσιμης Απόδοσης των αποθεμάτων αυτών.
«Η σημερινή συμφωνία θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στους αλιείς και στο καταναλωτικό κοινό όσο και στον τομέα της αλιείας ευρύτερα, διότι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του τομέα και η προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε ο κ. Αλετράρης.

Σημείωσε παράλληλα ότι η πρόταση αποτελεί την πρώτη από μια σειρά προτάσεων για μέγιστα επιτρεπόμενα αλιεύματα και ποσοστώσεις, «τις οποίες έχουμε θέσει ως στόχο να προωθήσουμε κατά την διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».
«Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε αρχίσει θετικά και με επιτυχία προς επίτευξη αυτού του στόχου», συνέχισε.

Ο κ. Αλετράτης είπε ότι σημαντικός παράγοντας για τη συμφωνία ήταν το εποικοδομητικό πνεύμα που επιδείχθηκε στα προπαρασκευαστικά όργανα του Συμβουλίου σε στενή συνεργασία με τα άμεσα εμπλεκόμενα κράτη μέλη.
«Αυτή η πρακτική θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για τις επόμενες διαβουλεύσεις», παρατήρησε.

Σχετικά με το θέμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας είπε ότι οι συζητήσεις άρχισαν και ήταν πολύ εποικοδομητικές.
«Είμαστε πιστεύω στη σωστή κατεύθυνση. Όπως ήδη γνωρίζετε, το θέμα αυτό αποτελεί προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας στα πλαίσια της αναθεώρησης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Οι προσπάθειες από την Προεδρία για να επιτευχθεί μια συμφωνία θα συνεχιστούν», είπε ο κ. Αλετράρης.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η προεδρία θα εξετάσει τα όσα έχουν λεχθεί από το Συμβούλιο και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να φθάσει σε μια συμφωνία στο Συμβούλιο της Τρίτης.
Στις δηλώσεις της η Επίτροπος για Αλιεία Μαρία Δαμανάκη, είπε ότι το Συμβούλιο κατέληξε σε μια πολύ σημαντική συμφωνία, κάνοντας ένα σοβαρό βήμα προόδου για τις αλιευτικές δυνατότητες στη Βαλτική θάλασσα.

Ευχαρίστησε την Κυπριακή Προεδρία και τα κράτη μέλη για την εξέλιξη αυτή, και είπε ότι η συμφωνία υπογραμμίζει ότι η περιθωριοποίηση είναι σημαντική και αποτελεσματική.
«Ελπίζω πως Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα το έχουν υπόψη αυτό στις διαπραγματεύσεις για την νέα αλιευτική πολιτική», είπε.

Παράλληλα, η κ. Δαμανάκη ανέφερε ότι η απόφαση στηρίζεται στην πρόταση των χωρών της Βαλτικής με τους οποίους οι υπόλοιπες χώρες συμφώνησαν, χωρίς να υπάρξει ανάγκη παρέμβασης από την Κομισιόν.<

Keywords
Τυχαία Θέματα