Τον Πρόεδρο Παπούλια και τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει ο Γ. Στουρνάρας, σχετικά με την Κύπρο

16:24 26/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, καθώς και τους πολιτικούς αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων ενημερώνει σήμερα, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναφορικά με την απόφαση του Eurogroup, για την Κύπρο και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Στουρνάρας,

στο σύντομο διάλογο του με τον Πρόεδρο Παπούλια ανέφερε ότι επελέγη η πλέον εφικτή λύση και απεφεύχθη η καταστροφή. «Η καταστροφή θα ήταν η χρεοκοπία της Κύπρου και έξοδος από το ευρώ», κάνοντας λόγο ωστόσο για μία επώδυνη λύση. Ο Πρόεδρος Παπούλιας από την πλευρά του επανέλαβε την κριτική του στην ΕΕ αναφερόμενος σε επιλεκτικές αποφάσεις, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν κέντρα ευρωπαϊκά «που έχουν σχεδόν το ίδιο πρόβλημα που έχει και η Κύπρος με την έννοια της παραδοχής και της εισδοχής χρημάτων από κέντρα άλλα, έξω από την Ευρώπη».

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ συμφώνησε ότι υπάρχουν προβλήματα λέγοντας ότι «τα κέντρα offshore, ας το πω έτσι, δημιουργούν προβλήματα σε χώρες που αναγκάζονται να μειώνουν τους φορολογικούς συντελεστές για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν χώρες που λειτουργούν ως κέντρα offshore», προσθέτοντας ότι αυτά πρέπει να εξαλειφθούν «αν θέλουμε πραγματικά η Ευρώπη να ευδοκιμήσει και να ευημερήσει θα πρέπει τέτοιες πρακτικές να εξαλειφθούν». Ειδικά για την Κύπρο όμως όπως είπε «υπήρχε μια συγκεκριμένη πραγματικότητα: η Κύπρος χρειάζεται 17 δισεκατομμύρια, το Eurogroup μπορούσε να βάλει 10, άρα τα 7 έπρεπε να τα βρει η Κύπρος. Και μέσα στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο κληθήκαμε να πάρουμε αποφάσεις».

Την ίδια στιγμή ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας για την απορρόφηση των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων από την Τράπεζα Πειραιώς, λέγοντας ότι αυτό εξασφαλίζει στην Ελλάδα, τον Έλληνα καταθέτη που έχει τα χρήματά του στις τράπεζες αυτές, προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση ήταν μία ολονύκτια προσπάθεια, ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες. Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι μικρές επιπτώσεις θα υπάρξουν και στην ελληνική οικονομία, ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Κύπρο, λέγοντας ωστόσο ότι «θα είναι αντιμετωπίσιμες».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Στουρνάρας ερωτηθείς αν η Ευρωζώνη είναι ανασφαλής μετά τις δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup ότι το μοντέλο της Κύπρου πρέπει να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες, απάντησε ότι η «Ευρωζώνη δεν είναι ανασφαλής. Ίσα-ίσα που διευκρινίστηκε απολύτως στο Eurogroup ότι η λύση αυτή αφορά μόνο την Κύπρο και καμία άλλη χώρα». Όπως είπε δε «η λύση που δόθηκε αφορά μόνο την Κύπρο, επειδή έχει ένα ιδιάζον τραπεζικό σύστημα».

Νωρίτερα ο κ. Στουρνάρας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο επίσης ενημέρωσε για τις εξελίξεις.

Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του σε δηλώσεις του ανέφερε ότι στην περίπτωση της Κύπρου αποδείχθηκε «ότι τα εύκολα λόγια είναι και επικίνδυνα. Απεδείχθη ότι δεν υπάρχει πραγματική λύση εκτός Ευρώπης, εκτός Ευρωζώνης», προσθέτοντας ότι «πρέπει να αποδεχθούμε αυτή την πραγματικότητα». Στρέφοντας τα πυρά του στο ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «όποιος θέλει να κινηθεί καθαρά εκτός ευρωζώνης και εκτός Ευρώπης πρέπει να έχει την τιμιότητα να το πει και υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που το λένε» και πρόσθεσε ότι «ερμαρφρόδιτες θέσεις υπαινιγμοί, εύκολα λόγια και δημαγωγίες δεν οδηγούν πουθενά μόνο στον όλεθρο».

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση του με τον κ. Στουρνάρα χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup πολύ σκληρή και επώδυνη για τους Κύπριους, αλλά όπως είπε είναι μία λύση «εντός του Ευρώ». Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε σημαντικό το ότι η Ελλάδα «πέτυχε να διατηρηθούν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να προστατευθεί το σύνολο των καταθέσεων στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών», ενώ κλείνοντας εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο, προκειμένου να βγει από τη δυσκολία.

Σε λίγο ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση με τη ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα καθώς και με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τους ενημερώσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα