Πειραματική πρώτη της λίστας φαρμάκων ΕΟΠΥΥ

Ένα πείραμα με τη θετική λίστα φαρμάκων που μπορούν να συνταγογραφούνται από τον ΕΟΠΥΥ, ήταν ικανό σήμερα, να προκαλέσει για μια ώρα, τεράστια αναστάτωση!

Το πείραμα της ΗΔΙΚΑ, έγινε με αφορμή την ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας, ότι από σήμερα ισχύει ο νέος τρόπος πληρωμής της συμμετοχής των ασφαλισμένων, όπου η διαφορά τιμής μεταξύ του γενοσήμου φαρμάκου και του πρωτοτύπου του, θα καλύπτεται κατά 50% από τον ΕΟΠΥΥ

και κατά 50% από τον ασφαλισμένο.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής κατήγγειλε ότι δεν έχει εκδοθεί απόφαση και δεν έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ώστε να ισχύει, με αποτέλεσμα να μην έχουν ενημερωθεί τα ηλεκτρονικά προγράμματα των φαρμακείων.

Το πείραμα κράτησε για μια ώρα, από τις 8 – 9 π.μ. με αποτέλεσμα οι συνταγές που εκτελέστηκαν στο διάστημα αυτό, να είναι στον αέρα!

Το υπουργείο Υγείας

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας με σχετική του ανακοίνωση σημείωσε πως η εφαρμογή της θετικής λίστας με ασφαλιστική τιμή, εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με ασφαλιστικό σύστημα, πλην της Ελλάδος. Είναι ένα μέτρο, που αποζημιώνει τα φάρμακα στην βάση του θεραπευτικού οφέλους του κάθε σκευάσματος, σε σχέση με το κόστος, και όχι μόνο με βάση το κόστος, όπως ήταν η μέχρι τώρα αποζημίωση με βάση το φθηνότερο γενόσημο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΗΔΙΚΑ, όταν το μέτρο λειτουργήσει ολοκληρωμένα, θα μειώσει τη δαπάνη των ασθενών για φάρμακα κατά περίπου 50 εκ. τον χρόνο.

Πώς θα λειτουργήσει

Με το νέο σύστημα αποζημίωσης, ο ασθενής έχει πρόσβαση και στο πρωτότυπο και στο γενόσημο φάρμακο, ενώ μέχρι τώρα εάν επέλεγε το πρωτότυπο, επιβαρύνονταν εξ' ολοκλήρου με την διαφορά.

Σε κάθε θεραπευτική κατηγορία υπάρχουν φάρμακα που δεν επιβαρύνουν τον ασθενή πέραν της συμμετοχής του, τα οποία μπορεί ο γιατρός να συνταγογραφήσει και ο φαρμακοποιός να χορηγήσει. Για να μην επιβαρύνονται οι ασθενείς, οι γιατροί οφείλουν να προσαρμόζουν τις συνταγές που γράφουν, ανάλογα, με δραστική ουσία ή με εμπορική –για το 15% των συνταγών που εκδίδουν. Και οι φαρμακοποιοί οφείλουν να χορηγούν το φάρμακο της κατηγορίας της δραστικής, που η λιανική του τιμή, ταυτίζεται με την ασφαλιστική.

Ακόμη και στην περίπτωση που ο γιατρός επιλέγει να συνταγογραφήσει τη δραστική ουσία που η λιανική τιμή για ένα σκεύασμα είναι μεγαλύτερη από την ασφαλιστική, οφείλει να ενημερώσει τον ασθενή για την εναλλακτική λύση που έχει να συνταγογραφήσει σκεύασμα που η λιανική του τιμή είναι ίδια με την ασφαλιστική δηλαδή δεν επιβαρύνει τον ασθενή. Στην περίπτωση που συμφωνήσει και ο ασθενής να συνταγογραφηθεί η δραστική ή σκεύασμα με την μεγαλύτερη λιανική τιμή σε σχέση με την ασφαλιστική, την διαφορά την καλύπτει 50% ο ΕΟΠΥΥ και 50% ο ασθενής, ενώ σε όλες τις χώρες που εφαρμόζεται αυτό το μέτρο την διαφορά την πληρώνει εξ 'ολοκλήρου ο ασθενής.

Keywords
Τυχαία Θέματα