Το Σ.Α. περιμένει τη συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ πριν ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις για τη Συρία

21:00 11/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η αμερικανική κυβέρνηση μελετά την πρόταση που της διαβίβασε η Ρωσία και περιέχει τα βασικά στοιχεία για το πώς τα Ηνωμένα Εθνη θα προχωρήσουν στον αφοπλισμό της Συρίας από χημικά όπλα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν της παράδοσης του χημικού οπλοστασίου που βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης, η πρόταση μιλά και για χημικά όπλα που τυχόν βρίσκονται στα χέρια άλλων εντός του Συριακού εδάφους.

Την πρόταση θα συζητήσουν αύριο στη Γενεύη οι υπουργοί

Εξωτερικών των δύο χωρών, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ δεν αποκλείεται εντός της ημέρας η Ουάσιγκτον να στείλει στη Μόσχα τις παρατηρήσεις και τις αντιπροτάσεις της.

Ενόψει αυτών των εξελίξεων, οι δραστηριότητες στο Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν παγώσει. Η ενέργεια της Γαλλίας να σπεύσει να παρουσιάσει σχέδιο ψηφίσματος εκνεύρισε τη Ρωσία ακόμη περισσότερο κι από το περιεχόμενό του, με το οποίο ήδη από χθες η Μόσχα εξέφρασε διαφωνία.

Τα τρία σημαντικότερα αγκάθια ήταν, η ένταξή του ψηφίσματος στο κεφάλαιο 7, που σημαίνει επιβολή του ακόμη και διά της βίας, οι ευθύνες που καταλογίζει στην συριακή κυβέρνηση και το τελεσίγραφο των 15 ημερών που τίθεται για συμμόρφωση.

Βέβαια, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος είπε χθες στην ομιλία του πως θα περιμένει και την έκθεση των παρατηρητών του ΟΗΕ, αυτό σημαίνει πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα περιμένει τις εισηγήσεις και του ΓΓ, που ο ίδιος είπε πως θα κάνει για τον αφοπλισμό της Συρίας από χημικά.

Οι προσδοκίες για τη συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ δεν είναι κακές και πολλοί επισημαίνουν ότι ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα τη χαρακτήρισε συνέχεια των συνομιλιών του με τον πρόεδρο Πούτιν. Αρα δείχνει έμμεσα πως οι δύο ηγέτες θα μπορούν να παρεμβαίνουν στη διαδικασία.

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο είναι αν η αναστολή της στρατιωτικής επιλογής από μέρους των ΗΠΑ είναι γιατί όντως πιστεύουν στη διπλωματική λύση, ή αν απλά περιμένουν την αποτυχία της διπλωματίας για να ενισχυθεί η στρατιωτική επιλογή.

Keywords
Τυχαία Θέματα