Στίγμα στη φήμη του ΟΗΕ η αποτυχία αποτροπής θηριωδιών στη Συρία, λέει ο Μπαν Γκι-μουν

20:23 11/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε την Τετάρτη ότι η αποτυχία στο τεθεί ένα τέρμα στις θηριωδίες στη Συρία έχει δημιουργήσει ένα νέο στίγμα στη φήμη του παγκόσμιου οργανισμού και στις δυνάμεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η συλλογική αποτυχία μας να εμποδίσουμε εγκλήματα θηριωδίας στη Συρία τα τελευταία δυόμισι χρόνια θα παραμείνει ένα βαρύ φορτίο στην φήμη των Ηνωμένων Εθνών και των κρατών μελών τους», ανέφερε κατά τη διάρκεια

συνάντησης για την πρόληψη της γενοκτονίας.

Μιλώντας πριν μια νέα προσπάθεια εκ μέρους της Ρωσίας και των ΗΠΑ να αποτραπεί ια πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Συρία, ο κ. Μπαν είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσει «ένα αποτελεσματικό ρόλο στην προώθηση ενός τέλους στη συριακή τραγωδία».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες είχαν υποσχεθεί να δράσουν έτσι ώστε να αποτραπεί μια επανάληψη της γενοκτονίας στην Ρουάντα το 1994 και η σφαγή του 1995 στη βοσνιακή πόλη της Σρεμπρενίτσα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε κατηγορηθεί ευρέως για την αδυναμία του να δράσει όσον αφορά τα αποτρόπαια γεγονότα.

Και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, των 193 κρατών μελών, είχε το 1995 συμφωνήσει το δόγμα της «ευθύνης για προστασία», το οποίο έχει έκτοτε χρησιμοποιηθεί για να υποστηριχθούν στρατιωτικές αποστολές του ΟΗΕ στη Λιβύη και την Ακτή του Ελεφαντοστού.

«Ωστόσο, όπως βλέπουμε γύρω μας, οι θηριωδίες συνεχίζουν να διαπράττονται», ανέφερε ο κ. Μπαν υπογραμμίζοντας την υπόθεση της Συρίας.

«Πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι ο διχασμός της διεθνούς κοινότητας και η αδράνεια της αποτελούν αποτυχία της ευθύνης για προστασία», πρόσθεσε, επιμένοντας ότι το δόγμα είναι ακόμα ένα σημαντικό όπλο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντούνται την Πέμπτη στη Γενεύη σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν τα μέτρα εναντίον της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα