Το παρόν και το μέλλον της Κύπρου άρρηκτα συνδεδεμένο με της Ευρώπης, δήλωσε ο ΥΠΕΣ

19:24 11/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δήλωσε την Τετάρτη ότι «παρά όλες τις δυσκολίες που περνά σήμερα ο τόπος και ο λαός μας, το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πορεία των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο».

Σε χαιρετισμό του στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Δήμου Γερίου, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Κύπρος, ιστορικά και πολιτιστικά, πάντα ανήκε στην Ευρώπη, της οποίας

η ύπαρξη στηρίζεται, πρώτα και κύρια, πάνω στην αναγνώριση της ταυτότητας και την ποικιλομορφία των παραδόσεων των λαών που τη συνθέτουν».

Όπως είπε ο κ. Χάσικος «με το να τιμούμε και να αναγνωρίζουμε τη συμβολή της κουλτούρας και του πολιτισμού μας στη φυσική και εθνική επιβίωση του λαού μας, τιμούμε και αναγνωρίζουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας ως ξεχωριστές οντότητες που είναι φορείς μιας συγκεκριμένης και διαχρονικά καταξιωμένης ιστορικότητας και εθνικής ταυτότητας».

«Τιμούμε και αναγνωρίζουμε, επίσης, τη συλλογική μας μνήμη, ως συγκροτημένης έννοιας με ουσία και περιεχόμενο, το ιστορικό και πολιτιστικό νήμα της οποίας είναι στέρεα συνδεδεμένο με το ελληνικό και ευρωπαϊκό ιδεώδες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας», συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ο Σωκράτης Χάσικος είπε πως «βέβαια, δεν είμαστε θιασώτες της στασιμότητας, ούτε αντιλαμβανόμαστε τις έννοιες της λαϊκής παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς ως μουσειακό έκθεμα συντηρητικότητας, κάτι δηλαδή που δεν επιδέχεται αλλαγές και που δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο σήμερα ή να προσανατολιστεί στο αύριο. Γνωρίζουμε πως η έννοια της εθνικής κληρονομιάς έχει διευρυνθεί, ως αποτέλεσμα επαφής και ιστορικών αλληλοεπιδράσεων με άλλους πολιτισμούς».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η Κύπρος, γνώρισε πολλούς κατακτητές και δέχθηκε τις επιδράσεις τους, μ’ έναν τρόπο όμως δημιουργικό αφού, αποδεδειγμένα, αυτό δεν μπόρεσε να οδηγήσει στην ισοπέδωση ή εξάλειψη των στοιχείων που συνθέτουν τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της πολιτιστικής μας παράδοσης».

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «όλες αυτές οι επιδράσεις αφομοιώθηκαν, προσαρμόστηκαν και εμπλούτισαν την κυπριακή λαϊκή παράδοση, χωρίς να αλλοιώσουν το χαρακτήρα της».

Σημείωσε ότι «αυτή η πολιτιστική κληρονομιά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχοσύνθεσης, του χαρακτήρα του λαού μας και του ευρωπαϊκού μας προσανατολισμού».

Καταλήγοντας, ο Σωκράτης Χάσικος είπε ότι «η παράδοση και η ιστορία μας είναι πλούσια και θα πρέπει να τη διατηρήσουμε ‘ως κόρην οφθαλμού’» δίνοντας την διαβεβαίωση ότι «η πολιτεία θα στέκεται πάντα αρωγός σε τέτοιου είδους προσπάθειες, που συντηρούν και διαιωνίζουν τον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα