Το Εθνικό Συμβούλιο συζήτησε χωρίς κατάληξη, κοινό ανακοινωθέν και ε/κ προσφυγές στα κατεχόμενα

16:34 8/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι εξελίξεις γύρω από το κοινό ανακοινωθέν και οι προσφυγές Ε/κ στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνέλθει ξανά για συνέχιση της συζήτησης των θεμάτων αυτών στις 24 Ιανουαρίου.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, αυτή απαρτιζόταν ουσιαστικά από δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος περιελάμβανε, όπως είπε, την πλήρη και ενδελεχή με επίκεντρο τη γνωστή απόρριψη εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς της τελευταίας εισήγησης του Προέδρου

σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος.

«Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ότι μετά και από αυτή την απόρριψη πάρθηκε η απόφαση και εστάλη επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 2 Ιανουαρίου, 2014 η οποία παρέθετε πλήρως όλα τα συμβάντα και γεγονότα και κατέθετε τη θέση της πλευράς μας για την προοπτική επανέναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου», είπε ο κ. Στυλιανίδης, αναφέροντας ότι η επιστολή αναγνώστηκε στα μέλη του σώματος.

Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε πως στη συνέχεια έγινε συζήτηση και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της επιστολής, αλλά και για περαιτέρω χειρισμούς, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε, και «για αυτό ορίστηκε νέα συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση επί των περαιτέρω χειρισμών στο Κυπριακό, στις 24 Ιανουαρίου».

Οσον αφορά στο δεύτερο μέρος της συνεδρίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η συζήτηση περιελάμβανε τις εισηγήσεις, τις προτάσεις και τα μέτρα που κατέθεσε σε έγγραφο η διακομματική υποεπιτροπή Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου για το θέμα της προσφυγής των Ε/κ στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα. Το έγγραφο, όπως είπε, αφορά μέτρα αποτροπής των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών περιουσιών να καταφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. «Είναι γνωστό το πόσο περίπλοκο είναι αυτό το θέμα, με πολλές νομικές διαστάσεις και νομικά προβλήματα, ειδικά μετά τις γνωστές αποφάσεις από το ΕΔΑΔ στις υποθέσεις Δημόπουλος και Αρέστη», πρόσθεσε.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως στη συνεδρία για το συγκεκριμένο θέμα παρόντες ήταν οι Υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης καθώς και ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και άλλοι εισαγγελείς και νομικοί σύμβουλοι.

«Ήταν μια πολύ ουσιαστική συζήτηση στην οποία διαφάνηκε το περίπλοκο του προβλήματος», είπε, αναφέροντας παράλληλα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη σύμφωνη γνώμη και των μελών του Εθνικού Συμβουλίου πρότεινε όπως η διακομματική Επιτροπή συναντηθεί εκ νέου με τους αρμόδιους Υπουργούς και τη Νομική Υπηρεσία, για να διεξέλθουν κάποια θέματα για τα οποία υπάρχουν μέχρι στιγμής κάποια αναπάντητα ερωτήματα. «Θα συνεχιστεί η συζήτηση και ενδεχομένως να έχουμε κάποιες τελικές αποφάσεις και μέτρα γύρω από αυτό το θέμα στις 24 Ιανουαρίου», είπε.

Ερωτηθείς αν υπήρξε απάντηση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε αρνητικά, λέγοντας, επίσης ότι η επιστολή έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις επόμενες μέρες θα κοινοποιηθεί και στους τρεις θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ, δηλαδή, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι χάθηκαν τέσσερεις μήνες με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για επίτευξη κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν αποδεχόμαστε ότι χάθηκε χρόνος σε ό,τι αφορά την αναζήτηση ενός κοινού ανακοινωθέντος με στόχο μια ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών».

«Η δική μας πλευρά», συνέχισε, «επιμένει ότι για μας στο Κυπριακό δεν υπάρχει αδιέξοδο. Εμείς θα επιμείνουμε και δεν δεχόμαστε να μας επιρριφθεί ευθύνη ως ελληνοκυπριακή πλευρά σε καμιά περίπτωση, για αυτό και στέλλουμε αυτό το μήνυμα προς όλους θα επιμείνουμε σε επανέναρξη διαλόγου με στόχο ουσιαστικό διάλογο, θα είμαστε πάντα έτοιμοι με στόχο να φτάσουμε σε αυτές τις ουσιαστικές συνομιλίες».

Σε ερώτηση αν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος θα βρίσκεται στις 12 Ιανουαρίου στην Κύπρο θα πιέσει τις δύο πλευρές ή αν η πίεση θα είναι ετεροβαρής προς την πλευρά μας, ο κ. Στυλιανίδης είπε πως η δική μας πλευρά δεν δέχεται ότι υπάρχουν οποιεσδήποτε πιέσεις. «Αντιλαμβάνεστε ότι στη βάση του θεσμού και του καθεστώτος καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ και ιδιαίτερα του Ειδικού Συμβούλου δεν τίθεται θέμα πιέσεων. Εδώ υπάρχει συνδιαβούλευση με τη βοήθεια του ΟΗΕ, έτσι ώστε να καταλήξουμε όντως σε κάτι που θα μας βοηθήσει να μπούμε σε ένα ουσιαστικό διάλογο που θα είναι ξεκαθαρισμένη η προοπτική κατάληξης και η γνωστή βάση λύσης», δήλωσε.

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση αναμένει εκδήλωση κάποιας πρωτοβουλίας εκ μέρους του κ. Ντάουνερ, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως δεν υπάρχει τέτοια πληροφορία. «Για μας είναι σαφές και ξεκάθαρο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είναι ο βασικός διαπραγματευτής, επιμένει ότι υπάρχει δυνατότητα επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου με στόχο την προοπτική κατάληξης. Για μας η λύση του Κυπριακού είναι η βάση της όλης πολιτικής φιλοσοφίας αυτής της Κυβέρνησης, για αυτό δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε λογική επίρριψης ευθυνών όταν έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι κάνουμε το πάν για αυτή την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα για ενδεχόμενη σύγκληση συνάντησης των δύο στη Νέα Υόρκη από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι για τη δική μας πλευρά στόχος είναι η επανέναρξη του διαλόγου, φτάνει σε οποιαδήποτε μορφή ή διαδικασία επανέναρξης του διαλόγου να είναι ξεκάθαρη η βάση λύσης και η δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου με προοπτική κατάληξης και όχι διάλογος για χάρη διαλόγου.

Σε ερώτηση αν κατατέθηκαν κωδικοποιημένα μέτρα για αποτροπή προσφυγής στην επιτροπή αποζημιώσεων, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «δόθηκαν εισηγήσεις, οι οποίες έτυχαν πολύ συστηματικής επεξεργασίας εκ μέρους των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, αλλά και από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας με θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα διαφάνηκε ότι πάρα πολλές από τις εισηγήσεις θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω νομικής επεξεργασίας», είπε και κατέληξε λέγοντας πως το θέμα είναι πολύ δύσκολο, είναι πολύ περίπλοκο.

Keywords
Τυχαία Θέματα