Αναγκαία θεωρούν οι Οικολόγοι τη λήψη απόφασης και για τις περιουσίες και για το Κυπριακό

16:11 8/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Απογοήτευση εξέφρασε ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, για το ότι δεν κατέστη, ως τώρα, δυνατή η λήψη απόφασης για συγκεκριμένα μέτρα προς αποτροπή ή περιορισμό των προσφυγών Ελληνοκυπρίων στην παράνομη επιτροπή ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα, ενώ και στο Κυπριακό είναι πάρα πολύ άσχημα τα πράγματα και θα πρέπει να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 24 Ιανουαρίου, πρόσθεσε.

“Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Προέδρου, σε σχέση με τις προσπάθειες για να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν,

τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται απλώς στρουθοκαμηλίζει”, είπε ο κ. Περδίκης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

“Η τουρκική στάση”, είπε ο κ. Περδίκης, “μας αφήνει μονάχα δυο επιλογές: είτε να παραδοθούμε στις ορέξεις των Τούρκων είτε να παραδοθούμε στις ορέξεις των Τούρκων”.

“Δεν μας αφήνουν περιθώρια επιλογής οι Τούρκοι”, δήλωσε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας πως “είναι τόσο απόλυτοι και κάθετοι σε αυτό που ζητούν, ώστε ουσιαστικά, μέσα από το κοινό ανακοινωθέν, θέλουν την πλήρη παράδοσή μας στις πολιτικές και στρατηγικές τους στοχεύσεις”.

“Η δεύτερη επιλογή που δίδεται”, είπε ο ΓΓ των Οικολόγων, “είναι χειρότερη, δηλαδή το να μπούμε σε διαπραγματεύσεις και, μέχρι τον Μάρτιο – Απρίλιο, να γίνει δημοψήφισμα, που θα καταλήξει… ξέρετε που”, πρόσθεσε ο κ. Περδίκης απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

“Άρα”, συνέχισε, “τα πράγματα στο Κυπριακό, κατά τη δική μου άποψη, είναι πάρα πολύ άσχημα και πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση στις 24 Ιανουαρίου και πιστεύουμε ότι είναι καιρός να παρθούν τολμηρές και καθοριστικές αποφάσεις, που να οδηγούν σε επανατοποθέτηση του Κυπριακού”.

“Ο δρόμος που τραβάμε και τραβούσαμε”, δήλωσε ο κ. Περδίκης, “φαίνεται ότι είναι αδιέξοδος”.

“Όσον αφορά την προσπάθεια”, είπε, “για να ληφθούν μέτρα που να περιορίσουν τη ροή προσφυγών Ελληνοκυπρίων προσφύγων και ιδιοκτητών γης στην επιτροπή περιουσιών στα κατεχόμενα, μια προσπάθεια που ξεκίνησε με δική μας παρέμβαση, τον περασμένο Μάιο, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρέπει να πω ότι η σημερινή συζήτηση δεν με έχει ικανοποιήσει”.

“Έγινε”, όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, “πολλή δουλειά από τη διακομματική επιτροπή και από τα Υπουργεία και τη Νομική Υπηρεσία και, σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα”.

“Το `ναι μεν` και τα χρήματα είναι αναγκαία, αλλά”, συνέχισε, “όταν υπάρχει απόφαση, μπορούν να βρεθούν εκείνα τα χρήματα”.

“Εξ άλλου”, είπε ο ΓΓ των Οικολόγων, “σε πολλές από τις περιπτώσεις, αυτό, που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες, είναι μία εξασφάλιση πως, όταν βρεθούν τα χρήματα τουλάχιστον, θα υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση και στήριξη από το κράτος και αυτό, που λείπει περισσότερο από όλα, είναι αποφασιστικότητα”.

“Το ένα… `θα μας κάνει τέττε η Τουρκία` το άλλο `θα στενοχωρηθούν οι Ευρωπαίοι` το άλλο `υπάρχει πρόβλημα στο ένα` ή `υπάρχει πρόβλημα στο άλλο`, με όλες αυτές τις προφάσεις και επιφυλάξεις και αμφιβολίες, εγώ”, είπε ο κ. Περδίκης, “φοβάμαι ότι θα είναι δύσκολο να παρθούν αποφάσεις”.

“Βέβαια”, συνέχισε, “δεν φταίνε οι γραφειοκράτες, ή οι τεχνοκράτες, ή οι νομικοί. Τους καλούμε να πούνε την άποψή τους. Αυτοί, που πρέπει να πάρουν το βάρος της απόφασης, είναι οι πολιτικοί”, δήλωσε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας πως “το Εθνικό Συμβούλιο, στις 24 του μήνα, λαμβάνοντας υπ` όψη και τις τεχνοκρατικές απόψεις των νομικών και των αρμοδίων των Υπουργείων, πρέπει να πάρει τολμηρές αποφάσεις και στο θέμα και της ανακοπής της ροής των προσφυγών στην επιτροπή στα κατεχόμενα, άρα, είναι πολύ απλό: είναι θέμα πολιτικής απόφασης”.

Keywords
Τυχαία Θέματα