Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την ψήφιση του νομοσχεδίου για ιδιωτικοποιήσεις

18:11 4/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Το ΔΗΚΟ χαιρέτισε σήμερα, δια της Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, την ψήφιση νομοσχεδίου για ιδιωτικοποιήσεις.

Σε δηλώσεις της στα γραφεία του ΔΗΚΟ, η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως με τις τροπολογίες του κόμματος διασφαλίστηκαν συνεχής κοινοβουλευτικός έλεγχος, τα εργασιακά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ο διάλογος με τους εργαζόμενους και τα θέματα εθνικής ασφάλειας.

Το ΔΗΚΟ,

σημείωσε, χαιρετίζει το γεγονός ότι ενσωματώθηκαν και υιοθετήθηκαν οι περισσότερες και σημαντικότερες τροπολογίες του Δημοκρατικού Κόμματος στο νόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις.

“Τροπολογίες, που κάθε άλλο παρά διακοσμητικές είναι, καθώς διασφαλίζουν: 1ον) τον αναβαθμισμένο ρόλο και λόγο της Βουλής στην όλη διαδικασία, 2ον) ότι καμία εκποίηση δεν μπορεί να υλοποιηθεί, εάν δεν προηγηθεί η έγκριση του Νομοθετικού Σώματος, 3ον) τη θεσμοθέτηση του διαλόγου με τους εργαζόμενους μέσω της Μεικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής, 4ον) διασφαλίζουν τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, ακόμα κι’ όταν καταργούνται θέσεις σε Ημικρατικούς Οργανισμούς 5ον) ρυθμίζονται και καθορίζονται οι υποχρεώσεις των Ημικρατικών Οργανισμών και δεν θα περιοριστεί η διαδικασία μόνο στην πώληση περιουσιακών στοιχείων και 6ον) διασφαλίζονται τα θέματα εθνικής ασφάλειας, τα οποία αναφύονται μέσα από τη λειτουργία των Οργανισμών”, πρόσθεσε.

Με τη σημερινή διαδικασία, είπε η κ. Ερωτοκρίτου, η χώρα αποφεύγει τον κίνδυνο νέων περιπετειών, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι μόνο η αρχή και όχι το τέλος της διαδικασίας.

“Το Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει να λειτουργεί σοβαρά και υπεύθυνα, όπως κάνει πάντα στα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας. Όσο σοβαρά και υπεύθυνα πολιτεύεται, άλλο τόσο θα συνεχίσει να διεκδικεί εκείνα που θεωρεί σημαντικά και ωφέλημα για το δημόσιο συμφέρον και την Κυπριακή Δημοκρατία”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως αυτό είναι αποκλειστικό προνόμιο και δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Άρα, σημείωσε, δεν μπορεί το ΔΗΚΟ να τοποθετηθεί για τις ενέργειες ή προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κληθείσα να σχολιάσει ότι Υπουργοί του ΔΗΚΟ ενδιαφέρονται να παραμείνουν στο αξίωμα τους, η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε πως το ΔΗΚΟ έχει πάρει μια απόφαση, έχουν αποφανθεί τα συλλογικά όργανα του κόμματος με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες κι έχουν αποφασίσει για την έξοδο του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση και καλούν τους Υπουργούς να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους.

Από εκεί και πέρα, συνέχισε, παραμένει η απόφαση του κόμματος ως έχει κι όταν κι εφόσον προκύψει οτιδήποτε περαιτέρω θα το αντιμετωπίσουμε εκείνη την ώρα.

Κληθείσα επίσης να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν πέραν του κ. Λακκοτρύπη κι άλλους Υπουργούς να αποχωρούν από το ΔΗΚΟ, είπε πως “αυτό και πάλι είναι ένα υποθετικό σενάριο, δεν υφίσταται κάτι τέτοιο σε αυτό το στάδιο”.

Άρα, σημείωσε, δεν θα απαντήσω σε υποθετικά ερωτήματα για καταστάσεις που δεν έχουν λάβει χώρα και ενδεχομένως να μην λάβουν.

«Το ΔΗΚΟ έχει πάρει τις αποφάσεις του, τα συλλογικά όργανα έχουν αποφανθεί και οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων είναι δεσμευτικές για όλους, πρέπει να σεβόμαστε την άποψη της πλειοψηφίας”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στις ενέργειες του τουρκικού ερευνητικού Barbaros, είπε πως παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την υπογραφή της συμφωνίας με τον κ. Έρογλου για το σεβασμό στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ανέφερε πως τo Barbaros, υπό την παρακολούθηση τουρκικών πολεμικών πλοίων, συνεχίζει εδώ και μέρες τις έρευνες και παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ στην περιοχή του Ακάμα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, σημείωσε, παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς είναι πασιφανής η προκλητική αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

“Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβεί σε διαβήματα τερματισμού των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας. Την ίδια ώρα, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να απαντήσει κατά πόσο θα υλοποιήσει τη δήλωση του – σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» πριν μόλις δέκα μέρες -, ότι «σε περίπτωση που (οι Τούρκοι) συνεχίσουν τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας η έξοδος από τις συνομιλίες είναι η απάντηση»”, συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα