Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Θα στηρίξω την αγορά των ημικρατικών από τα ταμεία συντάξεων, αν υπάρξει ενδιαφέρον

17:16 4/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Aν υπάρξει ενδιαφέρον από τα ταμεία συντάξεων των ημικρατικών για αγορά των οργανισμών, δεν θα δεχθεί ο εθνικός πλούτος να ξεπουληθεί στο κεφάλαιο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε αρχικά γιατί στην ιδιωτικοποίηση, εκτός από τους εργαζομένους και τα ταμεία συντάξεώς τους, να μην λάβουν μέρος και οι καταναλωτές. Όπως είπε, αν υπάρχει πλούτος αυτόν δεν τον δημιούργησαν μόνο οι πέντε χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά οι καταναλωτές,

ολόκληρη η κοινωνία, τα κυπριακά νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Νεοφύτου είπε στη συνέχεια πως δεν έχει κανένα πρόβλημα στην πορεία προς την ιδιωτικοποίηση να εφαρμόσουμε το σοσιαλισμό και να αποκτηθούν αυτοί οι οργανισμοί από τους ίδιους τους εργαζόμενους, προσθέτοντας πως μόνο τα ρευστοποιημένα αποθεματικά των ταμείων συντάξεων των τριών οργανισμών (ΑΗΚ, ΑΤΗΚ, ΑΛΚ), είναι 1 δις 231 εκ ευρώ. «Άρα, πεδίον δόξης λαμπρό, γιατί να δοθούν στους κεφαλαιοκράτες, στους ξένους και τους τρίτους; Θα είμαι ο πρώτος που θα στηρίξω και νομοθετική ρύθμιση αν χρειαστεί», είπε.

Πρόσθεσε πως αν υπάρξει ενδιαφέρον από τα Ταμεία Συντάξεων των εργαζομένων δεν θα δεχθεί να ξεπουληθεί αυτός ο εθνικός πλούτος στο κάθε κεφάλαιο, αλλά η προτεραιότητα θα αποτελούν τα ταμεία συντάξεων, στους εργαζομένους και στην κυπριακή κοινωνία.

Ο κ. Νεοφύτου σχολίασε στη συνέχεια στην αναφορά που είχε κάνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πως όταν ήταν Υπουργός κατέθεσε πρόταση για πώληση της ΑΤΗΚ για 125 εκ. ευρώ το 1999. Ο κ. Νεοφύτου θα αναμένει όσες βδομάδες θέλει ο κ. Κυπριανού μέχρι να βρει στοιχεία για να αποδείξει αυτό που έχει πει. «Αν βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτό, εγώ δηλώνω ότι δεν μπορώ να είμαι ηγέτης του ΔΗΣΥ», είπε, και συμπλήρωσε πως θα αναμένει μια απολογία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε στη συνέχεια πως το Φεβρουάριο του 2001 αποφασίστηκε από το τότε Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για μετοχοποίηση της ΑΤΗΚ, και με το δικαίωμα οι εργαζόμενοι να πάρουν μέχρι και 6% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του με την αριστερή ιδεολογία όπως εκφράστηκε από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ. «Διαφωνώ με αυτά που ακούω, σέβομαι ότι εκφράζουν μια ιδεολογία», είπε, προσθέτοντας πως δεν μπορείς να κοινωνικοποιείς τις ζημιές και να ιδιωτικοποιείς το κέρδος. Την ίδια ώρα, διερωτήθηκε τι πράξαμε τον Ιούνιο του 2012 με νομοσχέδιο της αριστερής κυβέρνησης. «Δεν κοινωνικοποιήσαμε τις ζημιές 1,8 δις ευρώ της Λαϊκής Τράπεζας; Είναι αριστερή αυτή η ιδεολογία», διερωτήθηκε, επίσης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωνε έτοιμος να υπογράψει Μνημόνιο από το Νοέμβριο του 2012, το οποίο περιελάμβανε, σύμφωνα με τον τότε Διοικητή της ΚΤ και τον Υπουργό Οικονομικών ιδιωτικοποιήσεις. «Έχω ψευδαίσθηση ότι ο Χριστόφιας έγινε καπιταλιστής; Ποτέ, ήταν και παραμένει αριστερός. Αλλά, ως αριστερός που κρατούσε το τιμόνι μιας χώρας με ελεύθερη οικονομία όντας στην Ευρώπη έπρεπε να είναι πραγματιστής», είπε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι πραγματιστικά λειτουργούμε σήμερα έστω και αν κάποια πράγματα δεν μας αρέσουν και σημείωσε ότι βρέθηκε και ο ίδιος στο δίλημμα αν πράττει σωστά. Όμως, όπως είπε, αυτά τα διλήμματα δεν μπορούσαν να υπερισχύσουν της υποχρέωσης μας να σώσουμε τον τόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα