Το ΑΚΕΛ προειδοποιεί για κινδύνους στην εξωτερική πολιτική της ΚΔ

18:31 13/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, σχολιάζοντας πρωινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, προειδοποίησε ότι «μια μονοδιάστατα προσανατολισμένη εξωτερική πολιτική προς τον Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκό παράγοντα θα θέσει σε κίνδυνο πολύτιμες για την Κύπρο συμμαχίες, αλλά και ισορροπίες, οι οποίες στο παρελθόν θωράκιζαν πολιτικά τα εθνικά μας συμφέροντα και δίκαια».

Σε

δήλωση το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι «ο κ. Κασουλίδης σε πρωινές δηλώσεις του αναφέρθηκε εκ νέου στον αναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, συντηρώντας έτσι τις εύλογες ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις από την πρακτική εφαρμογή αυτής της θέσης».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ παρατήρησε ότι «ήδη, τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ενδεικτικά, αφού στα ανοίγματα της Κυβέρνησης προς το ΝΑΤΟ, η απάντηση του ΓΓ του οργανισμού Άντερς Φογκ Ράσμουσεν υπήρξε η υιοθέτηση των τουρκικών θέσεων γύρω από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Ο κ. Λουκαϊδης ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ, για μια ακόμη φορά, υπογραμμίζει «την ανάγκη διατήρησης του πολυδιάστατου χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, όπως τούτο συντελείται από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, με εξαίρεση τη δεκαετή διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ».

Πρόσθεσε ότι «μια σύγχρονη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική πρέπει να λαμβάνει υπόψη πάνω από όλα τα εθνικά μας συμφέροντα, όπως αυτά καθορίζονται πρωτίστως από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, την ανάγκη διατήρησης παραδοσιακών συμμαχιών, καθώς και την ανάδειξη του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως γέφυρας για τις χώρες και τους λαούς της ΝΑ Μεσογείου. Είναι αυτονόητο ότι η εξωτερική μας πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να διαμορφώνεται στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα