Αθηένου, Κίτι και Ζύγι εντάχθηκαν στον τουριστικό χάρτη

18:20 13/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Δήμος Αθηένου και οι Κοινότητες Κιτίου και Ζυγίου της Επαρχίας Λάρνακας εντάσσονται και επίσημα πλέον στον τουριστικό χάρτη της ευρύτερης Λάρνακας, με τα καινούργια μέλη να προβάλλουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: η Αθηένου για τις παραδόσεις και τα διάφορα παλιά κτίρια που έχουν αναπαλαιωθεί, το Κίτι για την Εκκλησία της Παναγίας της Αγγελόκτιστης και το Ζύγι για το αλιευτικό καταφύγιο του.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του τριμηνιαίου ενημερωτικού εντύπου της εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, «η Αθηένου, το Ζύγι και το Κίτι

αποτελούν τα νέα μέλη της εταιρείας, ευελπιστώντας ότι με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν θα μπορέσουν να προσελκύσουν ένα ευρύ κοινό, τόσο ντόπιους, όσο και ξένους».

Όπως δήλωσε στο ενημερωτικό έντυπο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, ο Δήμαρχος Αθηένου Δημήτρης Παπαπέτρου «η ένταξη της ακριτικής κωμόπολης στην εταιρεία θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες, μέσα από την προβολή που θα γίνει, να ανακαλύψουν την Αθηένου και τις παραδόσεις της, τις οποίες οι κάτοικοι της περιοχής, παρά τις αντιξοότητες λόγω της τουρκικής κατοχής, έχουν εργαστεί πολύ σκληρά για να διατηρήσουν και να διασώσουν».

Πρόσθεσε ότι «μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών για τουριστική προβολή της Αθηένου, ο Δήμος ήδη έχει προχωρήσει στην αναπαλαίωση παραδοσιακών κτιρίων μεταξύ των οποίων το ιστορικό «Χάνι Μεστάνα», ο παραδοσιακός αλευρόμυλος του Ανδρέα Χατζηθεοχάρους και η οικία του μοναχού Πατέρα Καλλίνικου του Σταυροβουνιώτη. Σημείο αναφοράς της Αθηένου αποτελεί και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο, το οποίο παρουσιάζει την ιστορία, την αρχαιολογία και την παράδοση της περιοχής, ενώ περιλαμβάνει και την πλούσια προσφορά του γνωστού αγιογράφου της Κύπρου Πατέρα Καλλίνικου».

Για την Κοινότητα Ζυγίου στο έντυπο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας αναφέρεται πως «πλέον δεν είναι ξακουστή μονάχα για τις ψαροταβέρνες της αλλά και για το καινούργιο αλιευτικό καταφύγιο, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Στο αλιευτικό καταφύγιο εκτός από τα σκάφη των επαγγελματιών ψαράδων της περιοχής, μπορούν να ελλιμενιστούν και σκάφη αναψυχής ντόπιων ή ξένων παραθεριστών. Επίσης το αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες και το σήμα κατατεθέν της κοινότητας».

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ζυγίου Μιχάλης Παπαδημητρίου με δηλώσεις του στο έντυπο της Εταιρείας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με τη λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου περισσότερος κόσμος θα ανακαλύψει τις ομορφιές της γραφικής κοινότητας Ζυγίου, όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική οικιστική ανάπτυξη όσον αφορά την ανέγερση τουριστικών διαμερισμάτων και παραθεριστικών κατοικιών».

Η Κοινότητα Κιτίου, η οποία πήρε το όνομά της από το αρχαίο Κίτιο (αρχαία Λάρνακα), έχει ενταχθεί στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας «χάρις στην εκκλησία της Παναγίας της Αγγελόκτιστης, που διαθέτει σπάνια μωσαϊκά. Η συγκεκριμένη εκκλησία αποτελεί το σημαντικότερο αξιοθέατο της γύρω περιοχής και μέσω των εργαλείων προβολής που διαθέτει η Εταιρεία αναμένεται να την επισκεφθούν χιλιάδες ξένοι τουρίστες κατά τη διάρκεια της φετινής καλοκαιρινής περιόδου».

Keywords
Τυχαία Θέματα