«Ιστορική» χαρακτηρίζει ο τουρκικός Τύπος την επίσκεψη Ταγίπ Ερντογάν αύριο στην Ουάσιγκτον

18:13 13/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Ιστορική» χαρακτηρίζει μερίδα του τουρκικού Τύπου την επίσκεψη Ταγίπ Ερντογάν αύριο στην Ουάσιγκτον, όπου φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει το ζήτημα της Συρίας.

Σύμφωνα με τη χθεσινή Χουριέτ αναμένεται σκληρό παζάρι μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, με την τελευταία να προτίθεται να πιέσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναλάβει δράση για το ζήτημα της Συρίας. Όπως αναφέρει η Soner Cagaptay

από το Near East Policy Institute της Ουάσιγκτον, ο Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει τη στήριξη των ΗΠΑ σε τέσσερα θέματα: τη δημιουργία μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, τον ανεφοδιασμό των ανταρτών με όπλα και ισχυρότερη στήριξη στην Τουρκία από το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την Cagaptay, ο κ. Ερντογάν προτίθεται να πιέσει τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα να δεχτεί τουλάχιστον μία από τις τέσσερις απαιτήσεις.

Μιλώντας στην Χουριέτ σήμερα Αμερικανός επίσημος χαρακτηρίζει τα σχέδια του Τούρκου Πρωθυπουργού «πολύ μεγάλα» και αναφέρει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα βιαστεί να δώσει μια απάντηση. Τονίζει ότι προτεραιότητα θα δοθεί στην ανθρωπιστική βοήθεια και οι κινήσεις που επιθυμεί ο Ερντογάν δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν πριν την επικείμενη συνάντηση των εκπροσώπων του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης που αναμένεται στο τέλος του μηνός.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο της Μιλλιέτ Ασλί Αϊντιντασμπάς, η Τουρκία δεν επιθυμεί μια επίθεση ή μια στρατιωτική ανάμιξη των ΗΠΑ στη Συρία παρά μόνο τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, μιας ζώνης ασφαλείας ή τουλάχιστον η Δύση να εξοπλίσει ή να εκπαιδεύσει την αντιπολίτευση της Συρίας. Οι κινήσεις της Τουρκίας στρέφονται προς την κατεύθυνση του να τερματιστεί ο εμφύλιος και να πέσει το καθεστώς Άσαντ.

Από την άλλη μεριά, η Ουάσιγκτον και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος Ομπάμα διατηρούν επιφυλάξεις για μια στρατιωτική ανάμιξη στην περιοχή φοβούμενοι την πιθανή άνοδο ισλαμικών οργανώσεων όπως η Αλ Νούσρα στη Συρία. Σε κάθε περίπτωση, γράφει, ο Ερντογάν θα προτάξει ισχυρά επιχειρήματα προκειμένου να πείσει την Ουάσιγκτον για ανάληψη δράσης. Πρώτα απ’ όλα, δεν χωρεί αμφιβολία, σημειώνει η αρθρογράφος, για τους δράστες της επίθεσης στο Ρεϊχανλί και η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ.

Η Αϊντιντασμπάς γράφει επίσης ότι φημολογείται πιθανή συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Φετουλάχ Γκιουλέν στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί. Παρόλα αυτά, τον Φετουλέχ Γκιουλέν ενδέχεται να συναντήσει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς.

Keywords
Τυχαία Θέματα