Ξεκίνησαν οι εργασίες του Εurogroup στις Βρυξέλλες

17:24 13/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κύπρος, Ελλάδα, οικονομική συγκυρία και ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα το απόγευμα τη συνεδρία των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίες ξεκίνησαν στις 15:30 τοπική ώρα στις Βρυξέλλες.

Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσωπεί ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Αναφορικά με την Κύπρο

θα γίνει μια ανασκόπηση της πορείας του προγράμματος προσαρμογής, ενώ θα συζητηθεί και η έκθεση της τρόικας στη βάση της αξιολόγησης της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και του οίκου Deloitte.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι το θέμα της Κύπρου θα συζητηθεί, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα της εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ. Την περασμένη βδομάδα αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει στις Βρυξέλλες ότι σήμερα θα υπάρξει πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ αφορούν την πρώτη δόση του Μαϊου και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι δύο άμεσες προτεραιότητες της κυπριακής κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί και το θέμα της εκταμίευση των δύο επόμενων δύο δόσεων προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Η μία δόση αφορά το Μαϊου ((4,2 δισ. ευρώ) και η δεύτερη τον Ιούνιο (3,2 δισ. ευρώ).

Στη συζήτηση για την οικονομική συγκυρία, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν θα ενημερώσει τους εταίρους για τις εαρινές προβλέψεις, ενώ αναμένεται να αναφερθεί προφορικά στην πρόθεσή του να εισηγηθεί στο τέλος του μήνα τη χορήγηση περισσότερου χρόνου σε μια ομάδα χωρών προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, η Κομισιόν θα προτείνει στο τέλος του μήνα στο Eurogroup να δοθούν 2 επιπλέον χρόνια στη Γαλλία και την Ισπανία, 1 ή 2 χρόνια στην Ολλανδία και 1 χρόνο στην Σλοβενία. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να δοθεί πρόσθετος χρόνος στην Ιρλανδία, ενώ και η ιταλική κυβέρνηση εξαιτίας της ύφεσης που πλήττει τη χώρα, σχεδιάζει να ζητήσει χρόνο όχι για να επαναφέρει το έλλειμμα κάτω του 3% (αυτό το έχει πετύχει), αλλά για το μηδενισμό του.

Οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με τις επιμηκύνσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής, που στην ουσία πρόκειται για μια χαλάρωση του ρυθμούς της λιτότητας, θα ληφθούν τον Ιούνιο, αφού προηγηθούν επίσημες εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις παραπάνω χώρες.

Τέλος, στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξεταστεί και η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση. Σήμερα θα συζητηθεί το θέμα τους ευρωπαϊκού μηχανισμού εξυγίανσης ή εκκαθάρισης των τραπεζών, ενώ οι όροι για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που είναι ένα από τα «αγκάθια» θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση τον Ιούνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα