Της τελευταίας συνεδρίας Eurogroup προεδρεύει ο Γιούνκερ τη Δευτέρα

12:48 20/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ύστερα από οκτώ χρόνια, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προεδρεύει τη Δευτέρα της τελευταίας του συνεδρίας ως Επικεφαλής του Eurogroup.

Η πρώτη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης στο νέο έτος θα επικεντρωθεί στη διαδοχή του κ. Γιούνκερ – με τον πρόσφατα διορισμένο στη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Jeroen Dijsselbloem να είναι ο μόνος υποψήφιος, ύστερα από παζαρέματα εβδομάδων μεταξύ των ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, Γερμανίας και Γαλλίας.

Σύμφωνα

με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συνάντηση, που αρχίζει στις 1600 GMT, έχει ως στόχο να εξετάσει καυτά θέματα της Ευρωζώνης, όπως οι βραδυκίνητες διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση της Κύπρου και η μεγάλη σκιά για ξέπλυμα ρωσικού χρήματος που επικρέμεται πάνω από το αίτημα που υπέβαλε η Λευκωσία από τα μέσα του 2012 για ένα σχέδιο διάσωσης.

Οι Υπουργοί από τα 17 κράτη μέλη της Ευρωζώνης οφείλουν επίσης να αντιμετωπίσουν το ακανθώδες ζήτημα των “κληρονομικών στοιχείων ενεργητικού”, ή τι από το παλαιό τραπεζικό χρέος θα μπορούσε να επιλεγεί, σε περίπτωση μελλοντικής απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Το τελευταίο είναι ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε μετά που παραχωρήθηκε στο Μηχανισμό αυτή η ικανότητα – στη θεωρία κρατεί τα χρήματα των σχεδίων διάσωσης των χωρών που έχουν ελλείμματα – και ήταν το προϊόν μιας ειδικής συνάντησης των χωρών με αξιολόγηση ΑΑΑ, Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας.

Ο κ. Dijsselbloem ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του την περασμένη Πέμπτη στο ολλανδικό κοινοβούλιο, ύστερα από επίσκεψη το ίδιο βράδυ στη Μαδρίτη για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ισπανίας.

“Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Γιούνκερ για την εργασία του στο Eurogroup… (και) όλες τις συμβουλές που μου έδωσε ως νεοφερμένος σε αυτό τον οικονομικό κόσμο”, δήλωσε ο 46χρονος Dijsselbloem, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή.

«Θα δούμε τη Δευτέρα πώς θα πάει. Ο Γάλλος συνάδελφός μου έχει ζητήσει την παρουσίαση ενός… οράματος (μου) για το Eurogroup”, σημείωσε.

Το γεγονός ότι ο κ. Dijsselbloem κλείνει προς τα αριστερά πολιτικά μπορεί να μαλακώσει την αντίδραση, όταν θα υψωθούν τα χέρια στο δείπνο για επιβεβαίωση του διορισμού του, αλλά έμπειροι παρατηρητές διερωτούνται κατά πόσον η αλλαγή αυτή, συμβολίζει την ενίσχυση της πίεσης στις νότιες οικονομίες της Ευρωζώνης να αλλάξουν πορεία πολιτικής.

Η Γερμανία επανέλαβε στη συνέχεια ότι είχε αγωνιστεί για μήνες υπέρ του Ολλανδού. Οι Γάλλοι ήταν απρόθυμοι να απολέσουν τον έλεγχο του Eurogroup.

Η Κύπρος θα βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα θέματα που θα αντιμετωπίσει άμεσα ο κ. Dijsselbloem, αν και ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ προειδοποίησε ότι θα εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη “μήνες”, πριν οποιοσδήποτε είναι πραγματικά έτοιμος να παραδώσει δάνεια.

Το αίτημα της Ιρλανδίας για έξοδο της από το πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πριν από το τέλος του έτους θα βρίσκεται επίσης στα κύρια θέματα της συνεδρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα