Τις προσφυγές Ε/κ στην ‘επιτροπή’ συζήτησαν ΓΓ ΑΚΕΛ-Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων

13:37 7/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη δημιουργία επιτροπής που να εξετάζει τις περιπτώσεις των Ελληνοκυπρίων που, λόγω προβλημάτων, προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα, εισηγείται μεταξύ άλλων η Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χριστάκη Καττιρτζιή, είχε σήμερα συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι θέση του ΑΚΕΛ είναι να παραχωρηθούν κίνητρα στον προσφυγικό κόσμο

για να μην υποχρεώνεται να ξεπουλά σε εξευτελιστικές τιμές τις περιουσίες του, εξελίξεις οι οποίες, όπως ανέφερε, «ουσιαστικά θα οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού επί του εδάφους».

«Θεωρούμε ότι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχει σήμερα το κράτος λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η οικονομική δυσχέρεια θα πρέπει να εξευρεθούν κίνητρα τα οποία να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων» είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, απευθυνόμενος στους πρόσφυγες, είπε ότι «δεν είναι λύση το ξεπούλημα σε εξευτελιστικές τιμές των περιουσιών τους».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το ΑΚΕΛ είχε καταθέσει πρόταση στο Εθνικό Συμβούλιο για σύσταση της διακομματικής επιτροπής η οποία θα ασχοληθεί με προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος και θα μελετήσει την πρόταση του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και πολλές προτάσεις που κατατέθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Πρόσθεσε ότι έχει υπάρξει μια καταρχήν πρόταση από τη διακομματική επιτροπή που θα πρέπει να απασχολήσει το Εθνικό Συμβούλιο.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε λύσεις νομικές», ανέφερε ο κ. Κυπριανού, επαναλαμβάνοντας ότι το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της παραχώρησης κινήτρων που να αποτρέπουν τον προσφυγικό κόσμο από το να προσφεύγει στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων.

«Θα πρέπει να δούμε πώς συνεργαζόμαστε Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, προσφυγικός κόσμος, για να βρούμε άλλες λύσεις οι οποίες θα διατηρούν ακεραία την προοπτική για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση στο Κυπριακό, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, όπως την έχουμε καθορίσει μέσα από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου αλλά και με βάση το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο», είπε ο κ. Κυπριανού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χριστάκης Καττιρτζιή είπε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης και της αβεβαιότητας για λύση στο Κυπριακό πολλοί πρόσφυγες προσφεύγουν στην λεγόμενη επιτροπή.

Κατά τον κ. Καττιρτζιή «η λύση δεν είναι να εμποδίσουμε τον πρόσφυγα ή τον ιδιοκτήτη γης να πηγαίνει στην ψευδοεπιτροπή αλλά να βρούμε λύση στο πρόβλημα» και η λύση είναι, όπως είπε, να συνδεθεί οπωσδήποτε ο πρόσφυγας με την περιουσία του.

«Μια μικρή έστω οικονομική βοήθεια που να συνδέει τον απόγονό μας με τις περιουσίες που αφήσαμε στα κατεχόμενα» εξήγησε, αναφερόμενος στην εισήγηση της Επιτροπής.

Η δεύτερη εισήγηση της Επιτροπής, σύμφωνα με τον κ. Καττιρτζιή, είναι η δημιουργία επιτροπής στις ελεύθερες περιοχές που να εξετάζει τις περιπτώσεις των Ελληνοκυπρίων που υποχρεώνονται λόγω προβλημάτων να προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας και να δίνει λύσεις.

Εκφράζοντας ανησυχία, είπε ότι η διακομματική επιτροπή που έχει συσταθεί από το Εθνικό Συμβούλιο πλαισιώνεται από ομάδα νομικών και η προσπάθεια δεν είναι να λυθεί το πρόβλημα, αλλά να σταματήσουν οι πρόσφυγες να προσφεύγουν στην ψευδο-επιτροπή.

Κάλεσε τη διακομματική επιτροπή να στρέψει την προσοχή της «προς τη σωστή κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στο καυτό πρόβλημα των περιουσιών» και «να δει το πρόβλημα στις σωστές του διαστάσεις».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων εξέφρασε την ελπίδα να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο περιουσιακό στις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, «για να μην υπάρξουν οι στρεβλώσεις που φαίνεται ότι δημιουργούνται» όπως ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα