Τις δηλώσεις Μπαγίς για Διεθνή Διάσκεψη έθεσε η Α. Παπαδοπούλου στον Επίτροπο Φούλε

17:21 28/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας εναπόκειται η απόφαση για το πως θα προχωρήσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, αναφέρει σε απάντησή του προς την Ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, αναφορικά με τις δηλώσεις Μπαγίς για Διεθνή Διάσκεψη.

Σε ανακοίνωση του γραφείου της Ευρωβουλευτού αναφέρεται ότι η κ. Παπαδοπούλου είχε θέσει ενώπιον της Επιτροπής δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Εγκεμέν Μπαγίς,

ο οποίος είχε προτείνει τη σύγκλιση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, της Ελλάδος και της Τουρκίας, χωρίς όμως την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προστίθεται ότι στην απάντησή του προς την Ευρωβουλευτή, ο Επίτροπος Φούλε παραπέμπει στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο του 2012 για τη στρατηγική Διεύρυνσης και τις κυριότερες προκλήσεις για το χρόνο που διανύουμε. Σε αυτή την ανακοίνωση, αναφέρεται, η ΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη για εκ νέου δρομολόγηση των διαπραγματεύσεων με στόχο την ταχεία κατάληξη των συνομιλιών.

Σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή, επιβάλλεται η επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Προστίθεται ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλιστεί πως η διαδικασία των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο κοινότητες σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε υποβάθμιση του προβλήματος σε δικοινοτική διαφορά, ούτε επίσης γίνεται αποδεκτή η όποια προσπάθεια της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα