Την επιθυμία των ΗΠΑ να βοηθήσουν στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Φίλιπ Γκόρντον στην Κύπρια ΥΠΕΞ

07:57 28/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την επιθυμία των ΗΠΑ να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν ώστε να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον προς την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή.

Αυτό δήλωσε ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης στη Νέα Υόρκη, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του γιατί οι συνομιλίες δεν έχουν μέχρι στιγμής σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο.

«Τα

τελευταία δύο χρόνια υπήρχε αρκετή ελπίδα, ειδικά όταν άρχισε η διαδικασία των κοινών συναντήσεων των ηγετών της ε/κ και τ/κ κοινότητας, ότι μπορούμε να το φέρουμε σε πέρας. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ότι η διαδικασία έχει επί τω πλείστω τελματώσει, πιθανόν εν αναμονή των προεδρικών εκλογών, ωστόσο υπογράμμισα την ετοιμότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν για να προχωρήσει η διαδικασία», είπε.

Ο κ. Γκόρντον εξέφρασε την ελπίδα πως «δεν θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις εκλογές στην Κύπρο, αν όμως συμβεί, είμαστε και πάλι έτοιμοι να προωθήσουμε τη διευθέτηση που βλέπουμε ξεκάθαρα ότι είναι προς στο συμφέρον και των δύο πλευρών».

Αναφορικά με τη συζήτηση που έγινε στα ενεργειακά και τις απειλές της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να έχει ΑΟΖ. Μία αμερικανική εταιρεία εργάζεται στην Κύπρο για την ανάπτυξη ενεργειακών πηγών στα ανοικτά της νήσου. Είμαστε όμως εξίσου ξεκάθαροι», συνέχισε ο κ. Γκόρντον, «ότι οι πηγές αυτές θα πρέπει να είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων κι ο καλύτερος τρόπος είναι στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Ο Φίλιπ Γκόρντον συμφώνησε με τις πρόσφατες δηλώσεις Ντάουνερ, που αποκάλεσε τα κοιτάσματα «προίκα της νήσου».

«Ετσι πρέπει να σκέφτονται για το θέμα, ως πεδίο πιθανών πόρων οι οποίοι θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη διευθέτηση κι αν επιθυμείτε ένα θετικό όραμα για το μέλλον, μπορείτε να δείτε αυτούς τους πόρους να αναπτύσσονται και ακόμη μέσω αγωγού να εξάγονται στην Τουρκία. Εννοώ ότι μπορεί κι η Τουρκία επίσης να ωφεληθεί», ανέφερε.

Επομένως, συμπλήρωσε ο κ. Γκόρντον, «αυτό είναι το όραμα που έχουμε για το νησί. Μία συνολική διευθέτηση από την οποία ο καθένας θα επωφελείτο».

Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα που συζήτησε με την Κύπρια Υπουργό, ο κ. Γκόρντον είπε ότι συμπεριέλαβε τις εξελίξεις στην περιοχή και φυσικά τη Συρία.

«Προφανώς, η Κύπρος ανησυχεί από τις εξελίξεις που γίνονται τόσο κοντά της, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας (κύματος) προσφύγων».
Συζήτησαν, επίσης, ζητήματα της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ, όπου η κ. Μαρκουλλή του ανέπτυξε -μεταξύ άλλων- τις προσπάθειες της Προεδρίας εκ μέρους της ΕΕ να προωθήσει τη διαδικασία διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια και αλλού.

Keywords
Τυχαία Θέματα