Τη θεσμοθέτηση συναντήσεων σε επίπεδο Επιτροπών Ευρω. Υποθέσεων, συμφώνησαν οι χώρες του Νότου

15:18 25/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Το πρώτο βήμα για μια θεσμοθετημένη συνεργασία και συντονισμό των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου για τον επηρεασμό των πολιτικών της ΕΕ, έγινε το Σάββατο στη Λευκωσία με την πρώτη Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των χωρών αυτών στη Λευκωσία.

Στη διακήρυξη πέντε σημείων, που υιοθετήθηκε μετά το πέρας των εργασιών, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η συνάντηση αυτή θα συγκαλείται δύο φορές το χρόνο πριν από κάθε συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ (COSAC) υπό την προεδρία

του Κοινοβουλίου της χώρας που θα κατέχει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ενώ σε περίπτωση που η προεδρεύουσα χώρα δεν ανήκει στις νότιες χώρες, τότε η συνάντηση θα οργανώνεται εκ περιτροπής.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο σκοπός της Συνάντησης είναι να παρέχει ένα φόρουμ για τη συζήτηση θεμάτων και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της ΕΕ. “Η Συνάντηση θα συνεισφέρει στην προώθηση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας και την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμότητας στην διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ με ιδιαίτερα έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου”, αναφέρεται.

Στη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής, Αβέρωφ Νεοφύτου, παρέστησαν εκπρόσωποι από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Κροατία και την Μάλτα.

“Πιστεύουμε πως αυτό δίνει την ευκαιρία αυτές οι συνεννοήσεις του ευρωπαϊκού νότου να επεκταθούν και στο επίπεδο του Ευρωκοινοβουλίου, και στο επίπεδο Υπουργών, αλλά και Κυβερνήσεων για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε από τη μια οικονομικά, κοινωνικά, αλλά και προβλήματα εξωτερικής πολιτικής και από την άλλη να ενισχύσουμε περισσότερο την Ευρώπη”, ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Νεοφύτου και πρόσθεσε: “Όραμά μας δεν είναι μια διχασμένη Ευρώπη, όραμά μας είναι μια ισχυρή Ευρώπη, μια Ευρώπη που θα υπηρετεί τους Ευρωπαίους πολίτες και θα δημιουργεί καλύτερες προοπτικές για τις επόμενες γενιές.

Στη συνάντηση, τέθηκαν φλέγοντα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η μεταναστευτική πίεση που αντιμετωπίζουν κυρίως οι χώρες της Μεσογείου, η οποία δημιουργεί δυσβάσταχτες πιέσεις στις χώρες αυτές, η θέσπιση κοινών θαλάσσιων πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και ο διαχωρισμός που παρατηρείται μεταξύ των χωρών του βορρά και του νότου λόγω των οικονομικών δυσκολίων που παρουσιάζονται πιο έντονα στις χώρες του νότου.

Ο Σιμόν Σουτούρ, Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής Γερουσίας, μιλώντας μέσω μεταφραστή, χαρακτήρισε τη συνάντηση ως μια πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία, σημειώνοντας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό οι χώρες της Μεσογείου να συναντώνται καθώς έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά, τις γεωγραφικές τους ιδιαιτερότητες, αλλά και μια ευαισθησία σε σχέση με την οικονομική κρίση.

Λέγοντας ότι είναι πάρα πολύ καλό να υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία, ο Γάλλος Γερουσιαστής σημείωσε ότι “είναι απαραίτητο να υπάρχει κοινωνική συνοχή και οικονομική ανάπτυξη, διότι έχουμε επιβάλει πάρα πολύ δύσκολα προγράμματα σε αριθμό χωρών και ο κίνδυνος τον οποίο διατρέχουμε βεβαίως είναι αυτό που λέμε στη Γαλλία ο ασθενής λαμβάνει τη θεραπεία και θεραπεύεται όμως στο τέλος της ημέρας ο ασθενής πεθαίνει”.

Και η Ιταλίδα Γερουσιαστής, Νάντια Τζινέτι, μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, χαρακτήρισε πολύ καλή την πρωτοβουλία και εστίασε περισσότερο στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες του νότου, με αποτέλεσμα να απειλείται η κοινωνική συνοχή.

“Διότι πιστεύουμε ότι οι χώρες μας οι οποίες υποφέρουν περισσότερο από τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, η οποία αγγίζει και την Ιταλία, δεν θα πρέπει να ασχοληθούμε με μέτρα αυστηρής λιτότητας, αλλά να ασχοληθούμε και με θέματα κοινωνικής συνοχής”, είπε, μιλώντας επίσης μέσω μεταφραστή, προσθέτοντας ότι “υπάρχουν χρηματοοικονομικοί δείκτες, που μας λένε ότι προσεγγίζουμε στην οικονομική ανάκαμψη, αλλά αν κοιτάξει κανείς τους δείκτες που αφορούν στην κοινωνική ανάπτυξη, δείχνει ότι αυτό έχει επηρεάσει την κοινωνική συνοχή”.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του πορτογαλικού Κοινοβουλίου, Βιταλίνο Κάνας χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία, προσθέτοντας ότι εδώ και καιρό συζητείται η ανάγκη στενότερου συντονισμού, μεταξύ των χωρών του νότου, μερικές εκ των οποίων βρίσκονται υπό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

“Πιστεύω ότι αυτή είναι η ώρα να ξεκινήσουμε τη συζήτηση σημαντικών θεμάτων επί των οποίων τα νότια κράτη-μέλη έχουν κοινές απόψεις και να αρχίσουμε να επηρεάζουμε την ατζέντα της ΕΕ”, είπε ο Πορτογάλος πολιτικός, προσθέτοντας δε ότι ο διαχωρισμός της ΕΕ μεταξύ βορρά και νότου που σχηματίστηκε τα τελευταία χρόνια δεν ήταν εξ υπαιτιότητας των νότιων χωρών. Επέκρινε τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωζώνης, η οποία, όπως είπε, ωφέλησε κάποια κράτη της ΕΕ αλλά όχι άλλα κράτη και αυτό πρέπει να το συζητήσουμε”.

Πάντως δεν έλειψαν οι φωνές κατά βασικών οικονομικών πολιτικών της ΕΕ, όπως της κ. Τζινέτι η οποία ζήτησε την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωζώνης, που θέτει τα βασικά οικονομικά κριτήρια των μελών της Ευρωζώνης, ενώ ο κ. Κάνας ζήτησε συζήτησης για διαφοροποίηση της βάσης της Ευρωζώνης.

“Τώρα που οι οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται θα πρέπει να συζητήσουμε αυτό το κοινό όραμα και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια διαφορετική βάση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης προκειμένου αυτή να είναι καλή για όλους”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα