Θα καταβληθούν τα ανεργιακά επιδόματα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους

16:02 24/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Εργασίας δεσμεύθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής να καταβάλλει τα ανεργιακά επιδόματα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τα οποία δεν καταβάλλονταν λόγω διαφοράς των Γραφείων Εργασίας με τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Λευτέρης Χριστοφόρου, είπε ότι ήταν με την παρέμβαση της Επιτροπής που αυτό έγινε κατορθωτό, καθώς τα Γραφεία Εργασίας επικαλούνταν τη μη υπογραφή ενός μνημονίου

των ξενοδόχων με το Υπουργείο Εργασίας και αρνούνταν την καταβολή των ανεργιακών επιδομάτων.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν μπορούν να καθίστανται όμηροι των οποιωνδήποτε διαφορών του Υπουργείου με τον ΠΑΣΥΞΕ, ανέφερε ο κ. Χριστοφόρου, λέγοντας ότι θα δοθεί στους εργαζομένους όλο το οφειλόμενο ποσό και θα τους καταβάλλεται το επίδομα κανονικά από τούδε και στο εξής.

Κάθε χρόνο, συνέχισε, παραχωρούνται 10 με 15 εκ ευρώ στους ξενοδοχοϋπαλλήλους λόγω της μη λειτουργίας το χειμώνα των ξενοδοχείων. Αν το κράτος, είπε, ενίσχυε το χειμερινό τουρισμό με την πολιτική κινήτρων, τα ξενοδοχεία θα λειτουργούσαν και το κράτος δεν θα κατέβαλλε τέτοια ποσά. Από τα 200 και πλέον ξενοδοχεία, μόνο τα 66 υπέγραψαν αυτό το μνημόνιο και γι’ αυτό δεν καταβάλλονταν τα επιδόματα στους εργαζομένους στα υπόλοιπα.

Η Επιτροπή Εμπορίου, είπε ο κ. Χριστοφόρου, ανέλαβε πρωτοβουλία να αποστείλει επιστολές στους Υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου, καλώντας τους να επαναφέρουν το ποσό των 5 εκ. ευρώ που αφαιρέθηκε από τον προϋπολογισμό του ΚΟΤ και κλείνουν μεγάλες τουριστικές διοργανώσεις, όπως η κάθοδος πολλών ποδοσφαιρικών ομάδων κ.ά.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, είπε ότι το μνημόνιο αναστολής των εργασιών των ξενοδοχείων είναι αναπόσπαστο μέρος της συλλογικής σύμβασης που, αν και έχει συμφωνηθεί από το 2002, δεν εφαρμόζεται στο 50% των ξενοδόχων.

Αυτό, ανέφερε, επηρεάζει άμεσα τους Κύπριους και κοινοτικούς εργαζομένους και έκανε έκκληση στους ξενοδόχους να εφαρμόζουν όσα έχουν συμφωνήσει. Μέρος της συμφωνίας για την αναστολή των εργασιών, εξήγησε, συμπεριλαμβάνει την καταβολή ανεργιακού επιδόματος από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όμως όταν ο ξενοδόχος δεν εφαρμόζει τη συλλογική σύμβαση, το ΤΚΑ δεν μπορεί να καταβάλλει το ανεργιακό, όπως είπε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα, χαιρέτισε το γεγονός της δέσμευσης του Υπουργείου Εργασίας για την καταβολή των ανεργιακών επιδομάτων, θεωρώντας ταυτόχρονα απαράδεκτο το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι δεν προχωρούν στην υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων.

Σημείωσε δε ότι από το 2005 όταν οι κοινοτικοί εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία κυμαίνονταν στις 4 – 5000 και οι Κύπριοι τις 30,000, σήμερα οι κοινοτικοί έφθασαν τις 18-20,000 και ισάριθμο αριθμό Κυπρίων με φθίνουσα πορεία. Στην ελεύθερη Αμμόχωστο, είπε, είναι απαράδεκτο να απολύονται Κύπριοι και να προσλαμβάνονται στη θέση τους Ευρωπαίοι ή από άλλες χώρες. Πρέπει να εξευρεθεί τρόπος προστασίας της εργασίας των Κυπρίων εργαζομένων, πρόσθεσε.

Ο κ. Βαρνάβα ανέφερε επίσης ότι η μείωση του προ

Keywords
Τυχαία Θέματα