Τέταρτο πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία

16:17 15/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλλάχ Εργκίν είπε σε δηλώσεις του, ότι στόχος των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο 4ο πακέτο μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος είναι η εναρμόνιση της Τουρκίας με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Σκοπός του πακέτου μεταρρυθμίσεων είναι η διασφάλιση διεξαγωγής δίκαιων δικών στην Τουρκία που θα συνεπιφέρουν την μείωση των προσφυγών στο ΕΔΑΔ

κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι το 4ο πακέτο μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και έπειτα θα υποβληθεί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση προς έγκριση.

Παρά τις φήμες ότι η έγκριση του 4ου πακέτου θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των προφυλακισμένων υπόπτων για συμμετοχή στην Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK) και για τις υποθέσεις Εργκενεκόν και «Βαριοπούλα», ο Υπουργός Εργκίν είπε ότι το πακέτο δεν θα ρυθμίσει θέματα συγκεκριμένων υποθέσεων αλλά στόχος του είναι η εναρμόνιση του τουρκικού δικαστικού συστήματος με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι το 2004 η Τουρκία ήταν «πρωταθλήτρια» στις παραβιάσεις δικαιωμάτων για δίκαιη δίκη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και είπε ότι χάρη στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης η Τουρκία δεν είναι πλέον η «πρωταθλήτρια» καθώς έχει πλέον την δεύτερη θέση έπειτα από τη Ρωσία, ενώ στόχος της είναι η περεταίρω μείωση των προσφυγών στο ΕΔΑΔ για μη δίκαιη δίκη.

Ο κ. Εργκίν ανέφερε επίσης ότι παρά τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, παραμένει το θέμα των μακροχρόνιων προφυλακίσεων και τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των δικαστών οι οποίοι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, όταν εκδίδουν τις δικές τους αποφάσεις.

Σημείωσε ακόμα ότι το 2002 το 50,5 % των κρατουμένων ήταν προφυλακισμένοι που ανέμεναν την δίκη τους , ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 23,4% , ποσοστό μικρότερο από το 25% της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα