Υιοθετήθηκαν μέτρα για καταπολέμηση των κουνουπιών στη Λάρνακα

16:17 15/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο σωστός συντονισμός των ενεργειών για την έγκαιρη λήψη μέτρων καταπολέμησης κουνουπιών και άλλων εντόμων στην Λάρνακα, ούτως ώστε να μην επαναληφθούν τα περσινά προβλήματα, αφού οι λίμνες είναι και φέτος υπερπλήρεις με νερό και ευνοείται ο πολλαπλασιασμός τους, ήταν το αντικείμενο συνάντησης που είχε το πρωί ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου με τον Δήμαρχο Ανδρέα Λουρουτζιάτη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηπαναγιώτου ανέφερε ότι συζητήθηκε «το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών

για τη φετινή σαιζόν που θα πρέπει να γίνει έγκαιρα. Το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι θετικό στο να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα καταλήξει στην καταπολέμηση τους με δύο ή τρεις μεθόδους και προϋποθέτει κάποιου είδους συνεργασία μεταξύ διαφόρων αρμοδίων τμημάτων υπό την προϋπόθεση του συντονισμού της διαδικασίας αυτής από το Δήμαρχο Λάρνακας κα το Δημαρχείο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηπαναγιώτου είπε πως «η διαδικασία θα περιλαμβάνει κάποιους ψεκασμούς με τα πλέον αβλαβή προϊόντα. Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε την κατάσταση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια με τα κουνούπια, διότι λέμε ότι θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία καταπολέμησης».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης δήλωσε πως στη συνάντηση «έγινε εκτενής ενημέρωση για τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται στις προβληματικές περιοχές. Εφ όσον οι Αλυκές είναι αυστηρά προστατευόμενες περιοχές, αποφασίστηκε όπως ξεκινήσουν και συντονισμένοι αεροψεκασμοί με βιολογικά εντομοκτόνα σε συνεργασία με όλα τα Αρμόδια Τμήματα» είπε και πρόσθεσε πως «θα δοθεί προτεραιότητα στις δύσβατες περιοχές, όπου δεν μπορούν να εισέλθουν τα συνεργεία των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Δήμου. Επίσης, θα συνεχίσουν να γίνονται και ψεκασμοί από το έδαφος, έτσι που να υπάρχει πλήρης κάλυψη και ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ θα εφαρμοστούν και κάποιες μέθοδοι άντλησης των νερών λόγω της πολυομβρίας».

Ταυτόχρονα χαιρέτισε «την καλή διάθεση που έχουμε από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και από τον Διευθυντή της. Χαίρομαι που η Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει εγκρίνει να ξεκινήσουμε με εναέριους ψεκασμούς, οι οποίοι θα μας δώσουν τη δυνατότητα να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα πολύ πιο αποτελεσματικά και έγκαιρα».

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο Δήμος Λάρνακας έχει εκδώσει και κυκλοφορήσει ανακοινώσεις για το πώς ο κάθε πολίτης στο δικό του αστικό περιβάλλον να είναι αποτελεσματικός ώστε να μην υπάρχουν εστίες εκκόλαψης των κουνουπιών, κάτι που είναι πολύ ουσιαστικό. Εχουμε δώσει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα του νερού και της αλατότητας του στην Αλυκή Λάρνακας με την έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών. Ενας από τους βασικούς πυλώνες του τρόπου καταπολέμησης είναι και οι εναέριοι ψεκασμοί λαμβάνοντας υπόψη την υγεία των κατοίκων αλλά και ευαίσθητου οικοσυστήματος της περιοχής» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα