Τέλος Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η έρευνα της ΚΤ για τα αξιόγραφα

14:12 4/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται η έρευνα για το θέμα των κατόχων αξιογράφων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής, θέμα το οποίο συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Η συνεδρία της Επιτροπής, ωστόσο, κράτησε μόνο δέκα λεπτά και διακόπηκε, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας

κατά το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε και θα καθοριστεί ο ακριβής χειρισμός του θέματος των αξιογράφων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι η Επιτροπή θα επανέλθει στις αρχές Οκτωβρίου για συζήτηση του θέματος, προσθέτοντας πως παράλληλα θα συνεχιστεί η εξέταση του ζητήματος, που αφορά τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος γενικότερα.

Όπως είπε, στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος για τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα συζητηθούν κι άλλα θέματα, όπως είναι τα ψηλά επιτόκια, η μεταφορά της Λαϊκής από την Ελλάδα στην Κύπρο, οι ψηλοί μισθοί που δίνονταν και οι διαδικασίες παραχώρησης δανείων και ενοικίασης κτιρίων τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού δήλωσε ότι η Κυβέρνηση ενώ γνωρίζει τις θέσεις του Μηχανισμού Στήριξης επί του συγκεκριμένου θέματος συνεχίζει να κρύβεται.
Κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών να μιλήσει με ειλικρίνεια στους κατόχους αξιογράφων, για το τι θα πράξει η Κυβέρνηση για το θέμα, προσθέτοντας ότι ο κ. Σιαρλή κρύβεται μετά τη χθεσινή δήλωση του ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, έκανε λόγο για θυματοποίηση των κατόχων αξιογράφων από τις τράπεζες και για παντελή έλλειψη εποπτικού ελέγχου επί διοίκησης (της Κεντρικής Τράπεζας) του Αθανάσιου Ορφανίδη.

Είπε ταυτόχρονα ότι πρέπει να αποδοθούν αστικές και ποινικές ευθύνες για το θέμα των τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι ο τέως Διοικητής της ΚΤ έκλεισε τα μάτια για το θέμα.
Είπε, εξάλλου, ότι στο μικροσκόπιο της Επιτροπής θα τεθούν προς συζήτηση ο δανεισμός των πολιτών σε ξένα συναλλάγματα, τα δάνεια που δόθηκαν σε ανώτατα στελέχη των τραπεζών με χαριστικά επιτόκια, καθώς και η επέκταση των υποκαταστημάτων των τραπεζών στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης με την έγκριση του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ακόμα ότι η έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας είναι υψίστης σημασίας και πρόσθεσε ότι αυτοί που υπερασπίζονταν το τραπεζικό σύστημα τώρα έχουν σιωπήσει.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Νεοφύτου εξέφρασε την ελπίδα ότι με την ολοκλήρωση της έρευνας η Κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα, ώστε σε καμιά περίπτωση, όπως είπε, “να μην πούμε ότι αυτοί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι».
Ο βουλευτής του ΚΔ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας κάλεσε την Κυβέρνηση “να σταματήσει να παίζει κρυφτούλι” ενόψει των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και να ξεκαθαρίσει τη θέση της και τις προθέσεις της έναντι των κατόχων αξιογράφων.

“Θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση η Κυβέρνηση που ελέγχει τις δύο μεγάλες τράπεζες να ξεκαθαρίσει ποια είναι η πο

Keywords
Τυχαία Θέματα