Απαράδεκτη η στάση της Κυβέρνηση για τα οικονομικά των Δήμων

13:32 4/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στους Δήμους της Κύπρου, ο υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας είπε, ότι είναι απαράδεκτο η Κυβέρνηση να παρακολουθεί αμήχανα και παθητικά την τραγική κατάστασή τους.

«Είναι, δυστυχώς, κάτι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος στάσης πληρωμών από τους Δήμους, λόγω της μείωσης της κρατικής χορηγίας, της κακοδιαχείρισης πόρων, της κακοδιοίκησης και της αδυναμίας άντλησης κοινοτικών κονδυλίων για αναπτυξιακά έργα».

Ο κ. Λιλλήκας διερωτήθηκε επίσης για την αποτελεσματικότητα

των ελέγχων που το Υπουργείο Εσωτερικών προβαίνει στους προϋπολογισμούς των Δήμων, λέγοντας «θα πρέπει όλοι να προβληματιστούμε για την αποτελεσματικότητα, το βάθος και την ποιότητα αυτών των ελέγχων».

Αυτή την ώρα, όμως, πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί μια μετωπική σύγκρουση μεταξύ της Κυβέρνησης και της Ένωσης Δήμων, είπε ο κ. Λιλλήκας, και κάλεσε τους Δήμους να μην προχωρήσουν στη λήψη μέτρων τα οποία θα στερούν από τους δημότες αναγκαίες και ουσιώδεις υπηρεσίες, όπως η συλλογή σκυβάλων. Ταυτόχρονα, η Υπουργός Εσωτερικών, είπε ο υποψήφιος Πρόεδρος, «πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για επίλυση των επειγόντων προβλημάτων. Οι Δήμοι χρειάζονται άμεση βοήθεια για να μην μείνουν οι εργαζόμενοι απλήρωτοι και για να μην ανασταλεί η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες».

Πρόσθεσε ότι είναι φανερό ότι το μοντέλο ανάπτυξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση σε όλα τα επίπεδα και να αξιοποιηθεί η μελέτη που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης ώστε να προχωρήσει τάχιστα η συμπλεγματοποίηση Δήμων με στόχο τη δημιουργία έξι μεγάλων περιφερειών στο ελεύθερο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία για τα δημοτικά τέλη, ώστε να είναι πιο εύκολα εισπράξιμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα