Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση υγραερίου στην αυτοκίνηση, ανέλυσε ο Υπ. Εμπορίου

14:02 4/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και άλλα πλεονεκτήματα της χρήσης υγραερίου ως καύσιμο στα αυτοκίνητα, ανέλυσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, παρουσιάζοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για χρήση του υγραερίου στην αυτοκίνηση. Όπως σημείωσε, η χρήση υγραερίου ως καύσιμο κίνησης, παρέχει πολλά πλεονεκτήματα,

καθώς είναι πιο οικονομικό από τα συμβατικά καύσιμα, είναι πιο ασφαλές και πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Συλικιώτης είπε πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες να ανοίξει το κεφάλαιο της αυτοκίνησης με χρήση υγραερίου. Όπως ανέφερε, είναι ένα θέμα που συζητείται για πολύ καιρό και για το οποίο έγιναν μελέτες και έρευνες, σημειώνοντας πως «μέσα από αυτή την απόφαση ενεργοποιείται μια διαδικασία για να προετοιμαστούμε στην εισαγωγή του υγραερίου στην αυτοκίνηση».

«Στην εποχή της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από τη χρήση καθαρών καυσίμων, η μείωση των ρύπων και ευρύτερα η εξοικονόμηση ενέργειας προς όφελος και των ιδίων των καταναλωτών, αποτελούν ζητούμενα και δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε πίσω», είπε.

Υπογράμμισε πως οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι η χρήση υγραερίου είναι οικονομικότερη κατά 50% περίπου από τα συμβατικά καύσιμα, προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια από τα βενζινοκίνητα οχήματα, και είναι μια καθαρότερη μορφή καυσίμων.

«Είναι διαπιστωμένο ότι η χρήση υγραερίου και φυσικού αερίου στις οδικές μεταφορές παρουσιάζουν αρκετά μειωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως σε μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και οξείδια του αζώτου και σωματίδια, σε σχέση πάντοτε με αυτές που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα που καταναλώνουν βενζίνη και πετρέλαιο», πρόσθεσε.

Ο Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε επίσης πως σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, όπως Ιταλία, Βέλγιο, Δανία, Ιρλανδία, Ισπανία, χρησιμοποιείται το υγραέριο στην αυτοκίνηση. Στη Γερμανία μάλιστα, λειτουργούν 6 χιλιάδες πρατήρια LPG, και 14 χιλιάδες πρατήρια που πωλούν και υγραέριο και συμβατικά καύσιμα.

Ο κ. Συλικιώτης τόνισε στη συνέχεια πως «η χρήση υγραερίου αναμένεται να αποτελέσει τον προπομπό για την έλευση του φυσικού αερίου στις μεταφορές, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση παιδείας και στην εξοικείωση του Κύπριου πολίτη με τη χρήση υγροποιημένου αερίου καυσίμων στις μεταφορές». Όπως είπε, σήμερα, το 49% των εισαγόμενων καυσίμων χρησιμοποιείται για τις μεταφορές.

Ο Υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε στη συνέχεια στη μελέτη που διεξήγαγε η υπηρεσία ενέργειας για τη χρήση υγραερίου στην αυτοκίνηση, και σύμφωνα με την οποία τόσο οι εταιρείες πετρελαιοειδών, οι εισαγωγείς αυτοκινήτων όσο και το κοινό που ρωτήθηκε είναι όλοι θετικοί και έτοιμοι να συζητήσουν αυτή τη θέση.

Παράλληλα, είπε, μέσα από σχετική μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών, καταδεικνύεται ότι η απώλεια εσόδων του κράτους από τη φορολογία της βενζίνη λόγω αντικατάστασης μέρους της από υγραέριο θα είναι αμελητέα, και θα κυμαίνεται σε ένα ποσοστό από 0,06%-0,6% για τα έτη 2014-2020.

Ο

Keywords
Τυχαία Θέματα