Τα ΗΕ πιστεύουν ότι η λύση στην Κύπρο είναι εφικτή, δηλώνει η Μπάτενχαϊμ

22:03 6/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ελπίδα ότι η προσπάθεια για επανένωση του νησιού θα συνεχιστεί και ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες και βοήθεια τους προς αυτόν τον σκοπό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, που μιλούσε απόψε στην δεξίωση που παραχώρησε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ με την ευκαιρία της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους

να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον και να βοηθήσουν τους Κύπριους στην επανένωση της Κύπρου.

“Είναι η μόνη μας ελπίδα για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, την ευημερία τους”, πρόσθεσε.

Η κ. Μπάτενχαϊμ στο χαιρετισμό της ανέφερε ότι ο ιεραρχούμενος στόχος της οικογένειας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο είναι να θέσουν τέλος στη διαίρεση του νησιού μέσα από μια αμοιβαία συμφωνημένη συνολική διευθέτηση.

“Εμείς στα Ηνωμένα Εθνη πιστεύουμε ότι μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα παραμένει εφικτή και ενθαρρύνουμε κάθε Κύπριο να συμμετάσχει ενεργά στο διάλογο που θα διαμορφώσει το μέλλον της χώρας”, πρόσθεσε.

Καλούμε όλους τους Κύπριους, συνέχισε η κ. Μπάτενχαϊμ να κάνουν ό,τι μπορούν με καλή πίστη και αφοσίωση για να λυθεί αυτό το παρατεταμένο πρόβλημα, ώστε αυτοί και οι γενεές που θα έρθουν να απολαύσουν ευημερία σε ένα ειρηνικό μέλλον.

Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, επανέλαβε τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του προβλήματος του νησιού, σημειώνοντας ότι πρέπει “να κάνουμε τα πάντα που μπορούμε για να τους βοηθήσουμε να φθάσουν σε αυτό τον στόχο”.

Τόνισε ότι “η πρόοδος μπορεί να είναι αργή, αλλά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα”.

Πρόσθεσε ότι η οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο – είτε πρόκειται για τους ειρηνευτές της ΟΥΦΙΚΥΠ ή τον Ειδικό Σύμβουλο Ντάουνερ και την ομάδα του, ή το UNDP-ACT, UNDP-PFF, UNHCR – είναι αφοσιωμένη στο να βοηθά τον κόσμο αυτού του όμορφου νησιού να ζήσει μαζί ειρηνικά και να βρει μια βιώσιμη λύση.

Είπε επίσης ότι “κανείς δεν είναι πιο αφοσιωμένος στην αναζήτηση μιας συνολικής διευθέτησης από τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν τον ίδιο, ο οποίος το επέδειξε με τις ενέργειες του κατά τα τελευταία χρόνια”.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγχάρηκε τα Ηνωμένα Εθνη για τις εργασίες του, “σε αυτούς τους απίστευτα καιρούς προκλήσεων όπου πρέπει να εργαστούμε μαζί για ειρήνη, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, την εξάλειψη της φτώχειας, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και ευημερία για όλους”.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση του στον ΓΓ των ΗΕ Μπαν Γκι-μουν, “ο οποίος πάρα τις μεγάλες προκλήσεις σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, έχει αφιερώσει μεγάλη προσπάθεια και χρόνο στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης στο κυπριακό πρόβλημα”.

Ευχαρίστησε επίσης την ομάδα καλών υπηρεσιών για τη “σκληρή εργασία στη υποβοήθηση του ΓΓ με την εντολή του”.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης και στη στήριξη των μονίμων μελών και όλων των

Keywords
Τυχαία Θέματα